Bijzondere bijstand

Heeft u een laag inkomen en onverwacht hoge kosten? Dan kunt u in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. Het is belangrijk dat u de aanvraag instuurt voordat u de uitgave doet. Daarmee voorkomt u financiële problemen.

Voorwaarden

Soms zijn er bijzondere omstandigheden in uw leven waardoor u hoge kosten heeft. Om een bijzondere bijstand te ontvangen gelden de volgende voorwaarden:

  • De kosten zijn noodzakelijk
  • U heeft als alleenstaande of als gezin niet genoeg geld om de kosten zelf te betalen
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning en u woont in Nederland.

Uw aanvraag wordt beoordeeld op grond van uw individuele situatie. De kosten kunnen eenmalig zijn, maar ook vaker voorkomen.

Vermogen

Om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand moet uw vermogen onder een bepaalde drempel blijven. Dit is de zogenaamde Vermogensdrempel.

Gezinssituatie Vermogensdrempel
Alleenstaande € 5.920
Alleenstaand ouder         € 11.840
Echtpaar € 11.840

Inkomen

Hoe hoog mag uw netto-inkomen zijn om voor bijzondere bijstand in aanmerking te komen? De gemeente beoordeelt uw inkomen aan de hand van uw persoonlijke situatie.

Bijzondere bijstand: voor wie?

Bijzondere bijstand is niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering. Iedereen kan bijzondere bijstand aanvragen. De regeling is ook voor mensen die loon, pensioen of een ander soort uitkering ontvangen. Een minimuminkomen is dus geen vereiste. Wel geldt: hoe hoger uw inkomen (en meer draagkracht) hoe minder bijzondere bijstand. In het algemeen geldt dat u geen draagkracht heeft als u een inkomen heeft op bijstandsniveau. De gemeente kijkt ook naar het inkomen en vermogen van uw overige gezinsleden.

Aanvragen?

U kunt het aanvraagformulier downloaden van de site van onze uitvoeringsorganisatie, de gemeente Nissewaard (Werk en Inkomen) of ophalen bij het Plein Werk en Inkomen, Uitstraat 8-18 in Spijkenisse. Heeft u verdere vragen, dan kunt u contact opnemen met de uitvoeringsorganisatie tel.:14 0181 (Nissewaard) en vervolgens vragen naar de afdeling Inkomen.