Ga jij voor het eerst een woning kopen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Starterslening! De Starterlening is een extra aanvulling op de normale hypotheek. Met deze regeling kunnen starters op de woningmarkt extra financieringsmogelijkheden krijgen om hun eerste woning te kopen. 

De lening heeft een rentevaste periode van 15 jaar en een looptijd van 30 jaar. De eerste 3 jaar betaal je geen rente en aflossing over de Starterslening. Na het derde jaar vindt er een inkomenstoets plaats. Bij voldoende inkomensstijging ga je (gedeeltelijk) rente en aflossing betalen. Er zijn ook toetsmomenten na het zesde, negende en vijftiende jaar.

Voorwaarden

De stimuleringsmaatregel overbrugt het verschil tussen de prijs van een woning en het bedrag dat kan worden geleend bij een bank. De hoogte van de lening hangt onder andere af van het huishoudinkomen, eigen vermogen en de koopprijs van de woning. Om in aanmerking te komen voor een starterslening gelden de volgende voorwaarden:

  • Je koopt een woning in de gemeente Brielle;
  • Je bent nooit in het bezit geweest van een koopwoning;
  • Je koopt een bestaande of nieuwe woning;
  • De hypotheek wordt afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie ( NHG);
  • Het maximale leenbedrag is € 35.000,- en bedraagt maximaal 50% van de waarde van de woning;
  • De prijs van de koopwoning mag niet hoger zijn dan de kostengrens, bedoeld in de NHG-regels. Per 1 januari 2020 bedraagt deze grens € 310.000,- voor een woning zonder energiebesparende voorzieningen, of € 328.600,- voor een woning met energiebesparende voorzieningen.

Starterslening aanvragen

De starterslening is aan te vragen op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Dit is de partij die voor verschillende gemeenten in Nederland de startersleningen beheert en verstrekt. Voor de aanvraag is een toewijzingsbrief van gemeente Brielle nodig, die wordt toegekend als de aanvrager voldoet aan alle voorwaarden.

Aanvraagformulier starterslening gemeente Brielle  

Website Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) (externe link)

Nieuwsberichten

Starterslening Brielle als steuntje in de rug

26-11-2021

‘Een trots gevoel!’ is het antwoord dat Tom van Leeuwen geeft op de vraag wat de starterslening hem heeft gegeven. Hij is de eerste die de lening eind vorig jaar heeft aangevraagd bij gemeente Brielle. Bijna een jaar na de aanvraag bezoekt woonwethouder André Schoon hem in zijn woning.

De starterslening is een extra aanvulling op de normale hypotheek. Starters in Brielle kunnen de lening sinds oktober vorig jaar aanvragen. Tom van Leeuwen: ‘Ik werd door mijn broer geattendeerd over deze mogelijkheid. En dat precies in het weekend waarin ik moest beslissen of het financieel haalbaar was om deze woning in Brielle aan te kopen. De starterslening was voor mij de oplossing om de financiering van de woning rond te krijgen’.

Wie voor het eerst een bestaande of nieuwe woning koopt in de gemeente Brielle kan maximaal € 35.000,- lenen. Wethouder André Schoon: ‘Wij hopen dat de regeling voor starters een steuntje in de rug kan bieden, waardoor zij eerder in staat zijn om hier te kunnen (blijven) wonen. De gemeente heeft nog voldoende budget beschikbaar om meer starters als Tom van Leeuwen te helpen. Ik roep starters daarom op om zich te laten informeren over de mogelijkheden’.

Starterslening aanvragen

De starterslening is aan te vragen via de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Voor de aanvraag is een toewijzingsbrief van gemeente Brielle nodig, die wordt toegekend als de aanvrager voldoet aan alle voorwaarden. Meer informatie is te vinden via de gemeentelijke website www.brielle.nl/starterslening en op de website van SVn www.svn.nl/starterslening.