De oorlog in de Oekraïne leidt tot een ongekende stroom van vluchtelingen. Ook onze regio Rotterdam-Rijnmond levert een bijdrage in het opvangen van vluchtelingen en is op zoek naar 2000 opvangplaatsen, waarvan de helft door de gemeente Rotterdam wordt verzorgd.

Ook gemeente Brielle zoekt naar mogelijkheden om bij te dragen. In samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond wordt gewerkt om de opvang van vluchtelingen (bij mensen thuis) zo goed mogelijk te faciliteren. 

Er zijn veel vragen, er komen veel steunbetuigingen uit de samenleving en mensen bieden aan te helpen. Hieronder leest u waar u terecht kunt.

Online platform voor vluchtelingen: RefugeeHelp.com

RefugeeHelp.com is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen wil inzetten. Het platform geeft informatie en bundelt initiatieven van de overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren. Het platform is gemaakt in verschillende talen: Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch. 

Meer informatie op de website RefugeeHelp.com(externe link).

Zelf vluchtelingen opvangen

Heb jij één of meerdere opvangplekken beschikbaar? Meld je dan aan bij www.takecarebnb.org(externe link). Wil je grootschalige opvang aanbieden? Of heb je een bedrijf dat iets kan betekenen? Meld je dan aan via www.rijnmondveilig.nl(externe link).

De laatste informatie over procedures, opvang en het aanbieden van hulp aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland vindt u op de website van Vluchtelingenwerk(externe link).

Veelgestelde vragen

Op de website van RijnmondVeilig.nl(externe link) staan de meest gestelde vragen en antwoorden over de situatie in Oekraïne. Hieronder een aantal vragen uitgelicht.

Inschrijving van Oekraïners in de Basis Registratie Personen (BRP) gemeente Brielle

Oekraïners die naar Nederland komen en hij of zij een (tijdelijk) verblijfsadres hebben in de gemeente Brielle, kunnen in de Basis Registratie Persoonsgegevens (BRP) worden ingeschreven als ingezetene. Voorwaarde voor inschrijving is dat de gemeente de identiteit moet kunnen vaststellen aan de hand van een paspoort of ander identiteitsbewijs. Zij hebben rechtmatig verblijf op grond van de vrije verblijfstermijn van 180 dagen.

Kent of weet u Oekraïners, die huisvesting in Brielle hebben, dan kunt u voor de inschrijving van de BRP telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer: 0181-471209.

Ik heb Oekraïense vluchtelingen in huis, wat kan ik voor ze regelen via gemeente Brielle?

Mail uw vraag naar t.timmerman@brielle.nl. De gemeente neemt zo snel mogelijk contact met u op.

Ik maak mij zorgen over de oorlog in Oekraïne?

Maakt u zich zorgen over de oorlog in Oekraïne en heeft u de behoefte om erover te praten? Dat kunt u natuurlijk doen met uw naasten, maar er zijn ook organisaties die u kunt benaderen met uw zorgen:

  • Luisterlijn - 088-0767000. Dit is een telefoonlijn die u kunt bellen als u uw verhaal kwijt wilt. De telefoon wordt opgenomen door een getrainde vrijwilliger. De Luisterlijn is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar.
  • MIND Korrelatie – 0900-1450. Bij MIND Korrelatie werken psychologen en sociaal werkers die luisteren en u kunnen adviseren. Deze telefoonlijn is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 09.00 en 21.00 uur. U kunt ook appen of chatten met een hulpverlener, kijk daarvoor op www.mindkorrelatie.nl. 

De Nederlandse overheid biedt allerlei informatie over hoe u zich kunt voorbereiden op een crisis. Die algemene tips en adviezen gelden ook nu. Er gelden geen extra adviezen vanwege de actualiteit. Kijk voor meer info op de website www.rijnmondveilig.nl(externe link) of www.crisis.nl(externe link).