Toeristische Overstappunten (TOP)

Een Toeristisch Overstappunt (TOP) is een startpunt waar u de auto kunt achterlaten om vandaar heerlijk te fietsen of te wandelen in een landelijke omgeving. Vanaf elke TOP kunt u bewegwijzerde of beschreven routes volgen, die u laten kennismaken met de mooiste plekjes.

TOP Brielle

Wat is een TOP?

TOP’s zijn speciaal ingerichte (kleinschalige) parkeerplaatsen nabij routeknooppunten waar de recreant veilig, gemakkelijk en gratis zijn auto kan achterlaten. Vanaf deze locaties kan men door middel van bewegwijzerde fiets- en wandelroutes de regio verder ontdekken. De TOP ligt bij voorkeur in de buurt van horeca.

Een TOP bevat de volgende voorzieningen:

  • gratis parkeergelegenheid auto’s (minimaal 20 parkeerplekken)
  • fysiek herkenningselement: een stalen groene riethalm van 5,5 meter met een grondplaat van een kwart cirkel. De grondplaat is gemaakt van cortenstaal (licht roestend materiaal dat veel wordt toegepast in moderne kunstobjecten in de open lucht). De cirkel is 6 meter in doorsnee. Deze dient aanvullend op de grondplaat door de gemeente te worden bestraat.
  • tweeledig informatiepaneel met een kaart waarop bewegwijzerde routes zijn aangegeven, een beschrijving met 4 tips over de omgeving, een verwijzing naar de andere TOP’s en een QR code (soort streepjescode voor smartphones) met link naar de TOP website
  • een TOP bankje (ronde vorm ter versterking van de cirkel)
  • een TOP fietsbeugel (ronde vorm ter versterking van de cirkel)
  • TOP handwijzers naar - minimaal -1 bewegwijzerde wandelroute en 1 bewegwijzerde fietsroute
  • autobewegwijzering vanaf de provinciale weg naar de TOP (circa 4 bruine borden met TOP logo)


De vindbaarheid van een TOP wordt vooral bepaald door de bruine autoborden. De groene halm is voor de herkenbaarheid ter plaatse.

Meer informatie vindt u op de website TOProute netwerk