De Vesting

tekening van vestingDen Briel

Waar je ook Brielle (of Den Briel, de historische benaming) binnenkomt, het oude centrum ademt de sfeer van vervlogen tijden. 

De vestinggordel van Den Briel heeft 9 bastions en 5 ravelijnen en is gerestaureerd tussen 1972 en 1975. Den Briel heeft in de loop van de 18e eeuw de voorzieningen gekregen die elke garnizoensstad had: de Provoost, een militaire gevangenis, de wapenopslag in het Arsenaal, de Infirmerie, die ook als militair hospitaal werd gebruikt en de Hoofdwacht van waaruit de wachten bij de poorten werden geregeld. In de oude vestingstad vindt u nog meer prachtige voorbeelden van bouwkunst. Brielle heeft zo'n 400 monumenten. 

Zo komt u in de vestingstad het voormalige stadhuis met de fraaie trapgevel, een voormalig weeshuis, het zeeliedenasiel en talrijke oude woonhuizen tegen. Grote blikvanger is de Grote of Sint Catharijnekerk. Als zovele kerken in het deltagebied bleef hij onvoltooid; alleen het driebeukige schip en een deel van de massieve toren kwamen tussen 1462 en 1482 gereed. In de toren van de kerk hangt een bijzonder carillon. Dit telt 47 klokken, waarvan er een aantal werd gemaakt door de beroemde klokkengieter François Hemony. 

Meer informatie over de beiaard en de klokken vindt u op de website van de "Vrienden van het Brielsche Carillon" en de website van het "Briels Klokkenluidersgilde"


Nederlandse Vestingsteden

Luchtfoto Brielle binnenstadVestingsteden zijn steden die in het verleden werden omringd met muren, wallen, bastions en andere verdedigingswerken. Deze moesten de burgerbevolking beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Nederland heeft door de eeuwen heen te maken gehad met vele indringers. Als deze ongewenste bedreigingen en overheersingen hebben een blijvende stempel op ons land gedrukt. En met name op de steden die een functie hadden in onze landsverdediging: de Nederlandse Vestingsteden. 

De tijden van hermetisch afgesloten stadspoorten zijn inmiddels lang vervlogen en de kruitdampen zijn al lang opgetrokken. Gelukkig maar, want nu kan iedereen genieten van de schoonheid en charme van de vestingsteden en hun verdedigingswerken. Iedere stad heeft zo haar eigen verhalen te vertellen en ademt een eigen sfeer uit. U kunt dit verleden op veel plekken ervaren en de verdedigingswerken in volle glorie aanschouwen. 

Ga het zelf eens bekijken en beleven. De Nederlandse Vestingsteden zetten hun poorten wagenwijd voor u open. Tijdens de Nederlandse Vestingdagen komt het verleden écht tot leven. Elk jaar vindt dit evenement plaats in een andere vestingstad. 

Wilt u meer weten over de Nederlandse Vestingdagen, Brielle als vestingstad of één van de andere Nederlandse Vestingsteden kijk dan op de website van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden