Beleving en informatievoorzieningen vestingwerken

De vestingwerken maken Brielle uniek. Maar de relatie tussen de ‘binnenstad’ en de vestingwerken is beperkt. Om de beleving van de vestingwerken te verhogen is er door bureau Kinkorn, in samenspraak met o.a. de werkgroep Kanonnen en Affuiten, een plan gemaakt voor de beleving op bastion III, IV en bastion IX.

Een opstelling van pieken op Bastion III vertelt het verhaal van de 80-jarige oorlog. De pieken zijn dragers van informatie: hoe werd er gevochten, en door wie? Het geënsceneerde slagveld brengt bezoekers spelenderwijs in contact met de geschiedenis. Een interactieve installatie op Bastion IV laat bezoekers ervaren hoe het is om een kanon af te vuren. Al wandelend krijgen bezoekers stukjes informatie te lezen over de werking ervan. Wanneer het kanon wordt afgevuurd laat een plons in de vestiggracht zien waar de kogel terecht komt. 

Om de beleving van Bastion IX te vergroten is een voorstel gemaakt voor de beleving en verlichting op en rond het bouwwerk. In en om het bouwwerk wordt het einde van de Tachtigjarige Oorlog en het ontstaan van Nederland op een abstracte wijze weergegeven. Verder is er een lichtplan uitgewerkt waarmee de avondbeleving van Bastion IX subtiel vergroot wordt, zonder dat dit tot overlast leidt. Daarnaast is er een voorstel gemaakt voor de inrichting van de kazemat op Bastion IX. Het idee is de kazemat te gebruiken als tentoonstellingsruimte. Diverse personages uit de 16e eeuw vertellen hier het verhaal van 1 april 1572 vanuit hun perspectief. 

Om de relatie tussen de vesting en de binnenstad te versterken wordt gebruik gemaakt van zogenaamde routetegels. Op deze tegels wordt de plattegrond van de vesting uitgebeeld, de plek van de tegel zelf en enkele belangrijke plekken/gebouwen in de stad. Dit vergroot de oriëntatie en maakt steeds kenbaar dat Brielle een vestingplaats is.