In 2022 viert Brielle 450 jaar vrijheid. Op 1 april 1572 bevrijdden de watergeuzen Brielle als eerste stad van Nederland van de Spanjaarden. Hier werd geschiedenis geschreven. Die van vrijheid. Dat vieren we groots. We heten je welkom en openen de poort!

Niet alleen het vieren, maar ook herdenken en bezinnen komt aan de orde. Vrijheid door de eeuwen heen, in al zijn vormen, inclusief zijn dilemma’s, vormt de rode lijn. 

Programma voor jong en oud

In 2022 viert Brielle het jubileum van 450 jaar bevrijding groots. Het gehele jaar zijn er activiteiten voor jong en oud die in het teken staan van 450 jaar (gast) vrijheid; cultuur, educatie, muziek, sport, voorstellingen, kinderspelen, historische markten. Op de website van beleefbrielle.nl/nl/2022(externe link) staan alle activiteiten in het teken van Brielle 450 jaar vrijheid.

Op brielle2022.nl(externe link) vind je meer achtergrondverhalen over het bijzondere jaar en hoe dit jaar tot stand is gekomen. 

informatie Brielle 2022

Voor actuele informatie en de evenementenkalender Brielle 2022

Ga naar de website Beleefbrielle.nl/nl/2022(externe link) of Brielle2022.nl(externe link) 

In naam van Oranje!

In 2022 is het 450 jaar geleden dat Den Briel als eerste stad werd bevrijd van het Spaanse bewind. Het is een keerpunt in de geschiedenis van de vorming van  Nederland  zoals we die nu kennen. Dit gebeurde op 1 april 1572 in Brielle dat “in naam van Oranje” door de Watergeuzen werd ingenomen na het bestormen en rammeien van de poort. Vanuit Brielle kon de bevrijding van de rest van Nederland beginnen. 

Dat vrijheid geen neutraal begrip is, merkten 19 rooms-katholieke geestelijken enkele maanden later. Zij werden uit Gorinchem naar Brielle overgebracht door de Watergeuzen. Toen ze weigerden hun geloof op te geven, werden ze op 9 juli opgehangen. De Bedevaartkerk in Brielle bewaart de herinneringen daaraan.