Idylles in Brielle

Brielle kent verschillende idylles: bloemen- en vlindertuinen.
 

 • Idylle Hossenbosdijk, Hossenbosdijk, 3232 HH Brielle
  Op maandag 6 juli 2015 opende wethouder Dick Verbeek deze idylle. Een bloemrijke plek waar vlinders en bijen beter kunnen overleven. En een rustgevende plek voor mensen om van te genieten.

   
 • Idylle op de Raveleijn Meeuwenoord, Rochus Meeuwiszoonweg, Brielle

  In april 2018 is een tweede Idylle ingezaaid. De Vlinderstichting, gemeente Brielle en buurtbewoners uit Meeuwenoord hebben het mogelijk gemaakt om een tweede Idylle aan te leggen in Meeuwenoord.

Bijen

Bijen leveren een belangrijk bijdrage aan de biodiversiteit. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen.

Dat geldt niet alleen voor fruit, maar ook voor sommige groentesoorten en zelfs voor koffie.

Honingbijen, solitaire bijen en hommels - en ook sommige nachtvlindersoorten - zijn belangrijke bestuivers. Zij hebben daarvoor stuifmeel en goede nectarbronnen nodig.

Eikenprocessierups

In diverse eiken in het openbaar gebied van de gemeente Brielle is de eikenprocessierups aangetroffen.

De locaties die nu bekend zijn:

Zwartewaal

 • Willem Alexanderstraat

Brielle

 • Watersingel 
 • G.J. van den Boogerdweg 
 • De Reede
 • van Almondeweg 
 • Nieuwe Begraafplaats
 • Fietspad Watersingel
 • Kaaistraat (achterzijde Action)
 • Fietspad G.J. van Den Boogerdweg (t.h.v. nummer 20/22)
 • Kaaistraat (y.h.v. nummer 29)

Vierpolders

 • Begraafplaats Vierpolders
 • Vrijheidsbos 
 • Dorpsdijk (t.h.v. nummer 41)

De eiken worden voorzien van wit/rood lint.

De rupsen worden in juni door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd.

Ziet u op andere locaties de eikenprocessierups op Briels grondgebied meld dit dan op 0181-471111 of maak een online melding

Informatie over de eikenprocessierups vindt u op: rivm.nl/eikenprocessierups(externe link).

Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een snel groeiende woekerende plant.

Over de bestrijding van de Japanse duizendknoop 


Japanse duizendknoop, wat is dat?

De Japanse duizendknoop heeft lange tijd als sierplant gegolden. Maar uit elke knoop kan een nieuwe plant groeien, hij is niet te stuiten. Tuinafval speelt vermoedelijk  een rol bij het verspreiding van de plant. Juist op plaatsen waar wijkbewoners hun tuinafval deponeren. Losse worteldelen en stukjes stengel groeien op een nieuwe plek gewoon verder.

Schade door de Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is erger dan zevenblad. Zevenblad blijft laag bij de grond en is minder dominant. De Japanse duizendknoop verdringt vrijwel alle planten en struiken. Er zijn gevallen bekend dat de plant door scheuren in de muur of fundering groeien. De Japanse duizendknoop kan op hardnekkige groeiplaatsen zelfs muren ontwrichten.

Japanse duizendknoop bestrijden in uw tuin

De plant is moeilijk te bestrijden. Hoe sterker de stengel hoe hardnekkiger de bestrijding. Een effectieve aanpak kan zijn dat je voortdurend, van maart tot en met augustus de stengel verzwakt door weg te trekken of weg te schoffelen en het weghalen van de stukjes stengel. In september moet de plant bespoten worden met Glyfosaat. Deze methode moet men wel enkele jaren volhouden.

Melden

Mocht u de Japanse duizendknoop  zien, meld dit dan bij de gemeente Brielle tel. 0181-471179

Ambrosia

Ambrosia is een éénjarige plant die 20 tot 150 centimeter groot kan worden. 

Over de bestrijding van Ambrosia


Ambrosia, wat is dat?

Ambrisia is een eenjarige plant die 20 tot 150 centimeter groot kan worden. De zaden kunnen wel tot 10 jaar de winter overleven. De plant bloeit van eind augustus tot en met oktober. De groengrijze bloemen groeien in een aar. Specifieke kenmerken met foto’s kunt u vinden op www.ambrosiavrij.nu.

Hooikoortsplant

Ambrosia wordt ook wel hooikoortsplant genoemd. Tijdens de bloei (augustus tot en met oktober) komen grote hoeveelheden pollen vrij. Deze pollen zijn zeer sterk allergeen wat betekent dat ze snel hooikoortsklachten veroorzaken. Het hooikoortsseizoen wordt hierdoor helaas met 2 maanden verlengd.

Ambrosia bestrijden in uw tuin

Stap 1. Trek de plant voor de bloei uit de grond.
Stap 2. Doe de plant in een afgesloten zak bij het huisvuilafval.

Melden

Mocht u de Ambrosia  zien, meld dit dan bij de gemeente Brielle tel. 0181-471179

Berenklauw

De enorme plant met witte bloemen ziet er prachtig uit, maar kan gevaarlijk zijn.

Over de bestrijding van de berenklauw 


Berenklauw, wat is dat?

Berenklauw is een overblijvende plant die wel 4-5 meter hoog kan worden. Er zijn in nederland twee soorten bekend, namelijk de gewone berenklauw en de grote berenklauw. De bloeitijd van de berenklauw is van juni tot augustus. De bloem van de grote berenklauw kan wel een doorsnee hebben van 80 cm.

Gevaren voor de gezondheid en veiligheidsinstructies

De berenklauw houdt ook een gevaar voor de gezondheid in. De plant scheidt een helder waterachtig sap af wat geactiveerd wordt door zonlicht. Deze combinatie veroorzaakt brandwonden. Na 24 uur begint de huid rood te kleuren en hoopt zich vocht op onder de huid, gevolgd door ontstekingsreactie na 3 dagen. Na blootstelling aan plantensap moet de huid zo spoedig mogelijk gewassen worden met water en zeep. Vervolgens dient de plek minstens 48 uur weggehouden worden van zonlicht.

Berenklauw bestrijden in uw tuin

De wortel moet in de vroege lente minstens 10 centimeter onder het bodemoppervlak afgesneden worden. Dit doorsnijden van de wortel moet in de zomer herhaald worden.

Melden

Mocht u berenklauwen zien, meld dit dan bij de gemeente Brielle tel. 0181-471179