Staat u straks aan het roer in Brielle?!

Steeds meer taken komen op het bordje van de gemeente. De ene dag buigt een raadslid zich over de bouwplannen voor een nieuwe wijk, de andere dag over duurzame energie, windmolens, biostookcentrale, veilige oversteekplaatsen, een bestemmingsplan of over de samenwerking met andere gemeenten.

Maar:

“Gemeenteraad, burgemeester, wethouders, ambtenaren, wie doet nu eigenlijk wat?” 
“Waar beslist nu de Rijksoverheid over en wat mag een gemeente zelf beslissen?”

En:

“Hoe pak je het goed aan als je zelf actief wil worden in de Brielse politiek?”

Meedoen in de lokale politiek is misschien wel eenvoudiger en leuker dan u denkt! Daarom organiseert de Brielse gemeenteraad een cursus ‘Politiek Actief’ voor inwoners die zich met de Brielse politiek willen gaan bezighouden.

In sneltreinvaart klaar voor de Brielse Politiek

Tijdens vijf avonden vergroot u uw kennis over de politiek in het algemeen, leert u meer over de gemeentepolitiek en leert u vaardigheden zoals debatteren. De cursus wordt gegeven door een ervaren docent van ProDemos en start om 20.00 uur.

De cursus vindt plaats in het najaar en bestaat uit de volgende thema’s:

  • Woensdag 16 oktober: introductie en algemene staatsinrichting, verkiezingen en politieke partijen
  • Woensdag 30 oktober: de gemeente, besluitvorming en beïnvloeding
  • Woensdag 6 november: de gemeenteraad, taken en rollen
  • Woensdag 13 november: debatteren
  • Dinsdag 26 november: raadsvergadering bijwonen en uitreiken certificaten

Actieve rol in de gemeenteraad

Deelname aan de cursus is voor inwoners van de gemeente Brielle gratis. Wel zoeken we cursisten die de ambitie hebben om actief te worden in de lokale politiek. Of u die stap aan het einde van de cursus ook daadwerkelijk zet is uiteraard geheel aan u.  

Doet u mee

U kunt zich aanmelden voor 26 september 2019 bij Leo van Steijn, raadsgriffier, via lcm.vansteijn@brielle.nl of 0181 - 471118. Ook voor vragen over de cursus kunt u bij hem terecht.

Er kunnen maximaal 25 inwoners deelnemen. Bij overschrijving zullen degene die het eerst gereageerd hebben voorgaan. Zijn er minder dan 12 deelnemers, dan kan de cursus helaas niet doorgaan.