Nieuwjaarsvideo Brielle 6 januari 2021

Dit jaar is er een alternatief bedacht voor de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst in de Sint- Catharijnekerk.

De nieuwjaarsbijeenkomst stond gepland op woensdag 6 januari. In plaats van een fysieke bijeenkomst is er dit jaar een nieuwjaarsvideo met een sfeerimpressie van de uitreiking van de erepenning, een vertolking van het Brielle-lied door Ger Vos en de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester. kijk de video hieronder. 

Hieronder is ook de tekst van de toespraak opgenomen. 

Beste inwoners,

In normale omstandigheden had ik op 6 januari in de Sint-Catharijnekerk de jaarlijkse nieuwjaarstoespraak gehouden. Teruggeblikt naar 2020 en vooruitgeblikt naar dit nieuwe jaar. Ik had afgesloten met het heffen van het glas en u allen een mooi en gelukkig nieuw jaar gewenst.

Maar u weet het, in 2020 liep alles anders dan wat we ervan verwachtten. Geen nieuwjaarsbijeenkomst van 2021 dus! Wel wens ik u allen namens het hele gemeentebestuur op deze plaats graag het allerbeste voor dit nieuwe jaar. Veel geluk met uw gezin en bovenal een goede gezondheid.

Ondanks alle onzekerheid wil ik u vooral ook hoop en optimisme toewensen. Hoop dat u met de coronamaatregelen het nog even weet te vol houden. Financieel, economisch, mentaal, maar vooral ook met elkaar. In 2020 is gebleken hoezeer we elkaar nodig hebben. Samen kunnen we de veerkracht opbrengen om te geloven dat het dit jaar ook weer beter zal worden.

In 2020 was er veel moois te beleven. Ondernemers hielpen ondernemers, overheid en instellingen werkten goed samen, gemeentebestuur en bedrijven hadden meer contact dan ooit. We hebben samen gezocht naar wat er wel kon, in plaats van te berusten in de maatregelen. We hebben met allerlei acties de mensen in de zorg ondersteund. Net als de leerkrachten en kinderen in het onderwijs en de kinderopvang. Samen de moed er in gehouden en er het beste van gemaakt. We hebben ook diegenen gesteund, die door de corona getroffen werden en de nabestaanden van mensen die het niet overleefden. Het gevoel van solidariteit en medeleven was groot!

Dat maakt mij optimistisch over wat 2021 ons gaat brengen. Van het coronavirus zijn we nog niet af, maar met de vaccinaties in zicht kunnen wel toch wel zeggen dat het einde nabij is. De lokale economie en het sociale leven zullen langzaam weer opstarten, met of zonder die 1.572 millimeter afstand, maar daardoor  laten we ons niet meer uit het veld slaan. Onze geesten zijn vrij. Vrij om creatieve oplossingen te verzinnen en mooie momenten te creëren. Dat kunnen we in Brielle goed. Zeker als we alle handen bij elkaar brengen en elkaar blijven aansporen en bemoedigen.

2021 wordt een bijzonder jaar!

Het is jammer dat voor de 2e achtereenvolgende maal de 1 April Viering niet op de gewenste manier kan plaatsvinden. Zoals er ook te vrezen valt voor het Bevrijdingsfestival en andere activiteiten tot aan de zomer. Hoe fijn zou het zijn als de horeca, de culturele voorzieningen en de recreatieparken in het voorjaar weer open zijn. Dat de scholen weer normale programma’s draaien en de sportcompetities weer hervat zijn. Dat er weer met tientallen mensen of meer buiten of binnen bij elkaar komen om samen leuke dingen te doen. Liefst natuurlijk met nog veel meer mensen. Toch zullen we hiervoor nog wat geduld moeten opbrengen! Maar het gaat weer gebeuren in 2021.

De kracht van Brielle is de saamhorigheid en de grote onderlinge betrokkenheid. Het ondersteunen van de kwetsbare mensen, betrokkenheid op elkaar tonen, meeleven met de ondernemers en de mensen in de zorg. Begrip hebben voor de moeilijke omstandigheden van het onderwijs en de maatschappelijk en culturele organisaties en ook begrip hebben  voor onze jeugd en jongeren. We moeten aanvaarden dat misschien niet alles zo gesmeerd loopt als we wel zouden willen. Maar ook ons zelf zeker niet in de put praten. Onszelf ook niet gek laten maken door de polarisatie in de samenleving. Niet laten imponeren door de mensen die voortdurend hun stem verheffen maar slecht zijn in luisteren naar elkaar. Onderscheid maken tussen spreken en spuien, het is niet iedereen in deze tijd gegeven, zelfs niet in Brielle. Discussie is prima en het ergens niet mee eens kunnen zijn is een kernwaarde van onze democratie. Maar dat geldt ook voor het recht op zwijgen en instemmen.   

De identiteit van Brielle is ijzersterk. Ik ken weinig gemeenten waar inwoners met zoveel trots zeggen te wonen. En gelijk hebben ze. Of je nu wel of niet om cultuurhistorisch erfgoed geeft, of meer van moderne huizen, of je meer van een dorpse cultuur of van stadse drukte houdt, of je wel of niet graag gebruik maakt van allerlei culturele of sportieve voorzieningen, van buitenlucht, natuur en water of van monumenten en kunst houdt, of vooral veilig en rustig wilt wonen, of je nu houdt van lekker eten op een mooi terras of het liefst tot sluitingstijd in leuke kroeg zit, je kunt het allemaal in onze gemeente. Het is hier veilig en rustig wonen. Op straat groeten we elkaar, of maken we een praatje. We interesseren ons nog voor elkaar. Dat kenmerkt de hechte gemeenschappen van Brielle, Vierpolders en Zwartewaal.   

Niets meer aan doen, vooral niet veranderen, zou je zeggen. Maar niets is minder waar. Een stilstaande gemeente, wordt al snel een saaie gemeente. Dat is slecht voor de lokale economie en voor ons verenigingsleven. En voor onze mooie voorzieningen voor onderwijs, sport en cultuur. Ons winkel- en horecabestand is gebaat bij meer klanten. Voor Zwartewaal en Vierpolders is vitaliteit van levensbelang. Daarom is het gemeentebestuur al 5 jaar geleden begonnen met het maken van ambitieuze plannen. Plannen om flink wat huizen bij te bouwen en naar meer dan 20.000 inwoners te groeien. Een nieuwe wijk De Oude Goote te ontwikkelen. Plannen om de binnenstad en haven aantrekkelijker te maken, o.a. door het straatmeubilair te vervangen en meer groen in de stad te brengen. Om de doorstroming van het verkeer in de vesting beter te laten verlopen. Om meer loop- en terrasruimte in de binnenstad te creëren door  bezoekers en langdurige parkeerders buiten de vesting een goede parkeerplaats te bieden in plaats van in het winkelgebied.

We hebben mooie plannen om in Zwartewaal een geheel nieuw dorpshart te maken en in Vierpolders een hof van seniorenwoningen te ontwikkelen. En ook plannen om ons historisch erfgoed nog mooier tot zijn recht te laten komen.  Al die investeringen hebben één gezamenlijk doel. Brielle nog mooier en aantrekkelijker te maken, en onze inwoners, ondernemers en verenigingen nog trotser. Gelukkig hebben wij daar de mogelijkheden voor, want de financiële situatie van Brielle is zeer solide.   

In 2021 zal ook een begin worden gemaakt met de uitvoering van verschillende van deze plannen. Ondanks de corona gaan die werkzaamheden gewoon door. U zult dus vast nog wel ergens even moeten omrijden.

Er valt in 2021 dus weer veel moois in Brielle te beleven. Voor inwoners, ondernemers en bezoekers. Daar ben ik zeker van. Daarom wens ik u met alle overtuiging toe dat we  elkaar weer kunnen gaan omarmen en kunnen eten en drinken op een Briels terras. En met elkaar plezier kunnen hebben op en langs het sportveld, bij evenementen, met je buren of gewoon onder elkaar.

2021 Wordt een jaar om nooit te vergeten! Nogmaals een heel gelukkig en mooi nieuw jaar. Blijf vooral gezond. En geniet ook dit nieuwe jaar weer van dit prachtige Brielle!