Gemeenteraden hebben volgende stap gezet naar een fusie op Voorne

De gemeenteraden van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne besloten woensdagavond 15 april om met elkaar vanaf 1 januari 2023 een nieuwe gemeente te willen vormen en daarvoor de wettelijke procedure op te gaan starten.

Wat is nu de volgende stap?
De volgende stap is nu het opstellen van een herindelingsontwerp door de gezamenlijke gemeenten. Hierin worden alle betrokken partijen meegenomen; de raden, colleges, medewerkers, inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. De drie gemeenten vinden het belangrijk om de samenleving actief te betrekken bij het fusieproces. Het herindelingsontwerp dient eind dit jaar in concept gereed te zijn. Ook maken de drie gemeenten gezamenlijk een plan van aanpak voor de fusie. Deze wordt eind mei aangeboden aan de gemeenteraden. Daarnaast hebben de gemeenteraden gevraagd om een zogenaamd due diligence onderzoek. Dit is een diepgaand onderzoek naar de financiƫle en organisatorische situatie van de drie gemeenten.
Op 1 januari 2023 gaat de nieuwe gemeente van start. De gemeenteraadsverkiezingen worden in november 2022 gehouden.

In verband met de landelijke maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus vonden de raadsvergaderingen plaats zonder publiek. Inwoners konden de vergadering wel zoals altijd volgen via de websites van de gemeenten.