Meester Eeuwout

 week 15 - 2015

Vorige week stond natuurlijk bijna alles in het teken van de viering van 1 april. Maar toch waren er ook nog enkele andere memorabele momenten, waar ik u graag over vertel.

Zo vond op maandag 30 maart de officiële  opening van de nieuwe Meester Eeuwoutschool onder de toren van de St. Catharijnekerk plaats. Een moment om bij stil te staan, want een nieuwe school openen blijft een heel unieke gebeurtenis. Nu heeft de gemeente de afgelopen jaren al verschillende nieuwe schoolgebouwen kunnen openen – een prestatie op zichzelf in deze lastige financiële tijden – maar een schoolgebouw wordt voor zeker 40 jaar gebouwd en wellicht voor nog langere tijd. Het is daarmee ook een gebouw dat voor vele tientallen jaren het beeld van de wijk, in dit geval de binnenstad van Brielle, mee zal bepalen.  De bouw van de school is tevens reden geweest om gelijk de parkeerdruk in de omgeving aan te pakken en te verbeteren.

Bovendien – en daar gaat het natuurlijk vooral om – zullen in het schoolgebouw vele generaties Brielse kinderen de komende decennia hun educatieve en pedagogische basisvaardigheden opdoen. De basisschool is in veel opzichten bepalend en vormend voor het leven. Iedereen heeft toch wel herinneringen aan zijn of haar eerste school en meesters of juffen? Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor hun ouders en voor de leerkrachten is zo’n opening daarom heel erg spannend en veelbetekenend.

Ik vind dat de kinderen en alle andere gebruikers enorm trots op hun nieuwe school mogen zijn . Dat ze dat ook zijn, bleek wel uit de geweldige grote belangstelling die er bij de opening was. Heel veel kinderen, ouders, omwonenden en nieuwsgierigen waren op de opening afgekomen. Natuurlijk ook een aantal bobo’s, zoals ons College van B&W en de toezichthouders van PRIMO, het bestuur waaronder alle openbare basisscholen vallen. Alle bezoekers werden keurig gecategoriseerd en gestickerd. Zo waren er ‘ouders’, ‘leerkrachten’, ‘VIP’s’ en ‘Hotemetoten’. Tot die laatste categorie hoorde ik zelf volgens de sticker op mijn jas. Een schoolkind las het en zei toen ‘hogemetoot’ tegen mij, wat natuurlijk nog veel beter klinkt.  Wethouder onderwijs, Wilbert Borgonjen, hield een bevlogen speech waaruit bleek dat ook de gemeente trots is op het resultaat dat er nu staat.

Als gemeentelijk cadeau hadden we een kruiwagen vol met grote paaseieren meegebracht voor leerkrachten en kinderen. Een leuk idee, maar nog niet makkelijk om uit te voeren. Onze medewerker Riet van Noordennen heeft zich met veel enthousiasme en succes van haar bijna onmogelijke opdracht gekweten om beslag te leggen op alle voorraden paaseieren bij de supermarkten in de omgeving . Mocht u lege schappen hebben aangetroffen bij uw buurtsuper, dan weet u nu hoe dat komt. Het cadeau viel zeer in de smaak (figuurlijk én letterlijk). De kruiwagen was aan het einde van de opening al bijna leeg.

De nieuwe Meester Eeuwout school vormt  samen met de gerenoveerde basisschool Het Geuzenschip nu een prachtig ensemble van onderwijslocaties in de Brielse vesting. Oud en nieuw blijken mooi gecombineerd te kunnen worden, zoals in feite binnen de hele binnenstad het geval is. Complimenten daarom aan architecten en ontwerpers en aan de aannemers die het gerealiseerd hebben. En bovenal felicitaties aan het schoolbestuur, de schoolteams en aan de kinderen en hun ouders.