Maskerade

week 50 - 2018

Heeft u ook zo genoten van de Maskerade op 5 december? Dit unieke Brielse evenement, dat anderhalve eeuw geleden ook al plaatsvond, was weer een groot succes. Het blijft genieten om te zien met hoeveel creativiteit de actuele ontwikkelingen in Brielle van commentaar worden voorzien. Als gemeentebestuur moet je je bij dit soort gelegenheden natuurlijk bescheiden opstellen. Deemoedigheid past misschien nog beter. Per slot van rekening zijn de boodschappen veelal aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad gericht.

Ik moet zeggen dat het met de kritiek op het gemeentebestuur dit keer wel meeviel. Dat de roze beelden van de Brielsche Aap op het Ravelijn veel aandacht zouden krijgen was te verwachten. De terechte winnaars van de Fons Löbker-prijs hadden dit onderwerp werkelijk meesterlijk uitgevoerd. Wel had ik meer aandacht voor de plannen voor de binnenstad en haven verwacht. Er werd slechts door enkele vissers aandacht aan besteed. Ook miste ik het niet doorgaan van de ambtelijke fusie tussen de drie gemeenten op Voorne. Is dit thema nog te vers en onbekend of  interesseert het de gemiddelde Briellenaar niet zo heel erg en is het vooral een bestuurdersding?

Verrassend – want mij onbekend leed - vond ik de badmintonvereniging die hun protest tegen het ontnemen van zaalruimte zeer beeldend tot uitdrukking bracht.  Een zwak heb ik altijd voor de eenlingen die meedoen. Dit keer onder andere een mevrouw die protesteerde tegen de nieuwe opzet van de Maskerade. En een meneer die vreesde voor het verdwijnen van de buurtbus als gevolg van het nieuwe openbaar vervoersbedrijf in onze regio. Wat mij betreft mag er voor deze eenlingen een speciale prijs komen, want het vergt meer werk en moed om in je eentje mee te doen. Bovendien lijkt de prijs vrijwel altijd naar groepen te gaan.

Ik vind de Maskerade zo geweldig dat ik het bijna jammer vind dat ik burgemeester ben en die avond in mijn functie sta. Ik zou graag meedoen. Bijvoorbeeld met een roze nikab aan met achterop mijn rug de vraag of de burgemeester van Brielle mij zou handhaven. Had ik meteen ook een nationaal thema meegepakt en de burgemeester van Amsterdam bij de Maskerade betrokken. Over de Brielse Tafel had ik ook nog wel wat grappen geweten. Wellicht volgend jaar met het hele college gewoon eens meedoen. En proberen de ‘praat van de straat in de raad’ te verbeelden.

Als je niet meedoet, kun je wel meer zien en bekijken. Dus zo erg is het niet om lekker rond te lopen, want de Maskerade is ook na anderhalve eeuw nog steeds genieten. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar, Sinterklaasavond.