Gezellig griezelen

week 45 - 2019

In oktober 2003 liep ik met mijn kinderen in New York. We bezochten in de herfstvakantie mijn vrouw die daar enkele maanden verbleef vanwege de Algemene Jaarvergadering van de VN.

De kinderen ontdekten een speelgoedzaak die helemaal vol hing met griezelkleding en horrorattributen. In de Verenigde Staten een enorm festijn. Het bleek onze kennismaking met Halloween te zijn. Mijn kinderen waren niet weg te slaan uit die zaak en hoewel we met Halloween zelf al weer weg zouden zijn, wilden ze toch iets van die griezelkledij kopen. Het kon niet eng genoeg zijn.

Inmiddels zijn we 16 jaar verder en is Halloween ook in diverse plaatsen in Nederland een groot evenement geworden. Ook in Brielle, waar het afgelopen vrijdag samenviel met het katholieke hoogfeest Allerheiligen. De Nacht van de Doden stond op de affiches. Een samenvallen met dat andere katholieke hoogfeest, Allerzielen, op 2 november was wat dat betreft misschien logischer geweest.

Enfin, ook in Brielle trok weer een enorme bonte stoet griezels door de vesting, ondanks het wat miezerige weer. Individuen, vriendengroepjes maar ook veel gezinnen. Het aantal deelnemers lijkt ieder jaar groter te worden. Indrukwekkend hoeveel energie en creativiteit de deelnemers aan de dag hadden gelegd om er zo eng en zombie-achtig mogelijk uit te zien. Niet alleen kinderen, maar vooral ook volwassenen. Aan schmink kunstenaars en fantasiekleding ontwerpers lopen in Brielle heel wat talenten rond. Het leverde een boeiend en kleurrijk schouwspel op, waar de toeschouwers hun ogen op uit keken. Ik vond het allemaal mooi en perfect georganiseerd en heb ervan genoten. Terwijl ik geen enkele fascinatie voel voor fantasy of horror. Ook niet in de literatuur of films. Bij series als Game of Thrones ben ik na vier delen de kluts volledig kwijt en bij zombiefilms val ik in slaap. Het fascineert mij wel hoe zo’n import evenement zo snel voet aan de grond heeft gekregen in ons nuchtere landje. Zo veranderingsgezind zijn we nu ook weer niet als ik denk aan de steeds meer rituele discussies over Zwarte Piet. Elders is er wel protest geweest tegen Halloween, want voor sommige christenen staat Halloween gelijk aan hekserij en duivelsverering. Daar werden pannenkoekfeestjes als alternatief tegenover gezet. Ook leuk, maar als schouwspel misschien toch iets minder boeiend.

In Brielle was het gewoon een mooi en bijzonder feest. Een spektakel waar zowel deelnemers als toeschouwers veel plezier aan beleefden.

Een mooie opmaat naar de Sinterklaasintochten en de Maskerade zullen we maar denken.