Rijbewijs

Of u nu auto, vrachtwagen, bus of brommer wilt gaan rijden, u dient te beschikken over een geldig rijbewijs.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) voert in het register uw gegevens in, zodat de gemeente deze digitaal kan inzien. U kunt bij de afdeling burgerzaken van Brielle uw eerste rijbewijs aanvragen.

Als u uw rijbewijs wilt aanvragen, vernieuwen of vervangen kunt u terecht bij de gemeente.

Gang van zaken

U vraagt uw nieuwe rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente. U kunt een ander hier niet voor machtigen. U betaalt gelijk de kosten voor het rijbewijs. Er behoeft slechts 1 pasfoto te worden overgelegd. Meestal kunt u het rijbewijs na 5 werkdagen afhalen bij de gemeente. Kunt u hier niet op wachten? Doe dan een spoedaanvraag. Dit kost wel extra geld.

U moet uw rijbewijs persoonlijk komen afhalen. U kunt een ander hier niet voor machtigen. Na uw aanvraag moet u het rijbewijs binnen 3 maanden ophalen. Daarna vervalt uw rijbewijs en moet u een nieuwe aanvragen.

Het Centraal Rijbewijzen en Bromfietscertificatenregister van de RDW houdt de gegevens vermeld op het rijbewijs automatisch bij.

Vermissing

U hoeft niet meer eerst naar de politie om aangifte te doen. In plaats daarvan vult u bij de gemeente een formulier in, waarin u uitlegt op welke wijze u het oude document bent kwijtgeraakt. Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u direct een nieuw document aanvragen en betalen. Neemt u daarvoor uw eventuele andere identiteitsdocumenten mee.

Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

Fraude streng aangepakt

Misbruik van identiteitsdocumenten is verboden. Soms wordt een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart onterecht als vermist of gestolen opgegeven. Mensen gebruiken deze documenten om zich als een ander voor te doen. Dit is een misdrijf. Om fraude te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente uw melding van vermissing of diefstal. Bij vermoeden van misbruik of fraude zal de gemeente u doorverwijzen naar de politie voor nader onderzoek.

Legitimatie

Een rijbewijs kan ook gebruikt worden als identiteitsbewijs. In Nederland geldt een legitimatieplicht voor iedereen van 14 jaar en ouder.

Zoek verder in de landelijke informatie

Tijdelijke Europese regeling geldigheid rijbewijzen

28 mei 2020

Door de maatregelen rondom corona is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs tijdig te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn.

Door de regeling kunnen mensen binnen Europa tijdelijk blijven doorrijden met hun verlopen rijbewijs. De voorwaarden van de tijdelijke regeling zijn: 

  • Het rijbewijs is verlopen/verloopt in de periode van 1 februari 2020 tot en met 31 augustus 2020.
  • Bestuurders van wie het rijbewijs of een categorie op het rijbewijs verloopt in deze periode kunnen 7 maanden doorrijden binnen Europa met het verlopen rijbewijs. De 7 maanden gaan in vanaf de datum dat het rijbewijs verloopt. Ze blijven in die periode verzekerd en krijgen hiervoor geen boete als ze staande worden gehouden.
  • De regeling geldt voor alle EU-lidstaten en voor het rondrijden binnen Europa. Niet EU-rijbewijzen vallen buiten deze regeling. 
  • De regeling geldt voor alle rijbewijzen. Dus ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar 1 of 3 jaar geldig zijn. De minister roept mensen met zo’n rijbewijs op om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan voordat hun medische keuring en de beoordeling van de rijvaardigheid heeft plaatsgevonden.

Uitzonderingen

De nieuwe maatregel geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer. Het verlopen rijbewijs geldt ook niet als identificatiemiddel, met uitzondering van situaties waarbij sprake is van zorgafname.

Meer informatie