Rijbewijs

Of u nu auto, vrachtwagen, bus of brommer wilt gaan rijden, u dient te beschikken over een geldig rijbewijs.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) voert in het register uw gegevens in, zodat de gemeente deze digitaal kan inzien. U kunt bij de afdeling burgerzaken van Brielle uw eerste rijbewijs aanvragen.

Als u uw rijbewijs wilt aanvragen, vernieuwen of vervangen kunt u terecht bij de gemeente.

Gang van zaken

U vraagt uw nieuwe rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente. U kunt een ander hier niet voor machtigen. U betaalt gelijk de kosten voor het rijbewijs. Er behoeft slechts 1 pasfoto te worden overgelegd. Meestal kunt u het rijbewijs na 5 werkdagen afhalen bij de gemeente. Kunt u hier niet op wachten? Doe dan een spoedaanvraag. Dit kost wel extra geld.

U moet uw rijbewijs persoonlijk komen afhalen. U kunt een ander hier niet voor machtigen. Na uw aanvraag moet u het rijbewijs binnen 3 maanden ophalen. Daarna vervalt uw rijbewijs en moet u een nieuwe aanvragen.

Het Centraal Rijbewijzen en Bromfietscertificatenregister van de RDW houdt de gegevens vermeld op het rijbewijs automatisch bij.

Vermissing

U hoeft niet meer eerst naar de politie om aangifte te doen. In plaats daarvan vult u bij de gemeente een formulier in, waarin u uitlegt op welke wijze u het oude document bent kwijtgeraakt. Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u direct een nieuw document aanvragen en betalen. Neemt u daarvoor uw eventuele andere identiteitsdocumenten mee.

Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

Fraude streng aangepakt

Misbruik van identiteitsdocumenten is verboden. Soms wordt een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart onterecht als vermist of gestolen opgegeven. Mensen gebruiken deze documenten om zich als een ander voor te doen. Dit is een misdrijf. Om fraude te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente uw melding van vermissing of diefstal. Bij vermoeden van misbruik of fraude zal de gemeente u doorverwijzen naar de politie voor nader onderzoek.

Legitimatie

Een rijbewijs kan ook gebruikt worden als identiteitsbewijs. In Nederland geldt een legitimatieplicht voor iedereen van 14 jaar en ouder.

Zoek verder in de landelijke informatie