Een van de projecten uit de binnenstad- en havenvisie is een opwaardering van de informatievoorziening op de vestingwerken in de binnenstad. Op de negen bastions, het St. Catharijnehof, het Asylplein en het Zusterhof worden informatieborden geplaatst.

Het ontwerp

Op de bastions en op enkele belangwekkende locaties in de gemeente Brielle zijn en worden vrijstaande tekstborden geplaatst om de locatie te duiden en van context te voorzien. De groene, vrijstaande informatieborden zijn ontworpen in staal en worden uitgevoerd conform het Briels palet.In de voorzijde van de roesvrijstalen panelen zijn plaatselijk titels uitgelaserd, op de teruggevouwen zijkant staat de uitleg. Deze is door middel van een duurzame techniek op de borden geprint. De nieuwe borden zijn voorzien van een QR-code en hiermee aangesloten op de digitale tour van het museum. Via de QR-code wordt de informatie ook in het Engels aangeboden. 

Vrijstaand tekstbord
Foto: vrijstaand tekstbord molenbolwerk bastion I

Stand van zaken

Het ontwerp voor het tekstbord is in februari 2021 goedgekeurd door de gemeenteraad. In april 2021 zijn de borden geplaatst op de bastions. Later dit jaar worden de borden op enkele belangwekkende locaties geplaatst, zoals bij het Asylplein.

Eerste twee tekstborden onthuld

Donderdag 22 april zijn er in Brielle en Zwartewaal twee vrijstaande tekstborden onthuld. In Zwartewaal heeft burgemeester Gregor Rensen het bord “Zwartewaal” onthuld. In Brielle heeft wethouder Robert van der Kooi het tekstbord “Bastion V” onthuld. De vrijstaande tekstborden zijn onderdeel van het project Binnenstad -en Havenvisie.

De vrijstaande tekstborden zijn op de bastions en op enkele belangwekkende locaties geplaatst en voorzien van een tekst met informatie over de locatie. Dit draagt bij aan de beleving van het historische verhaal. De toevoeging van een QR-code maakt het interactiever: via deze code kan met de smartphone digitale informatie worden opgehaald over meer dan 30 locaties in de stad en op de wallen. Zo worden bezoekers meegenomen in de geschiedenis van Brielle. De buitenlocaties hebben een relatie met tentoongestelde objecten in het museum. De informatie is in het Nederlands en Engels. In totaal worden er 13 tekstborden geplaatst.

Bastion V

Het tekstbord Bastion V vertelt het verhaal dat de Watergeuzen in 1572 de Noordpoort gemakkelijk konden bereiken. Het was duidelijk dat de verdediging van Brielle nodig verbeterd moest worden.
Willem van Oranje was destijds stadhouder en verantwoordelijk voor het leger, de vloot en de verdediging van een gewest. Hij gaf opdracht de stad met verdedigingswerken te versterken. Bastion V is onderdeel van deze versterking.

Zwartewaal

Het tekstbord in Zwartewaal vertelt het verhaal van de Spaanse legerleider Boussu die op 5 april met zijn troepen via Zwartewaal naar Brielle liep om Brielle te heroveren. De aanval mislukte. Uit brieven aan de hertog Van Alva blijkt dat op 5 april Spaanse soldaten in Zwartewaal logeerden en een dag later op weg gingen naar Delfshaven en Schiedam waar ze de geuzen verdreven.

Oorspronkelijk zou de onthulling van de vrijstaande tekstborden op 5 april plaatsvinden. Vanwege de slechte weersomstandigheden is ervoor gekozen om deze te verplaatsten.