Op 6 juli 2020 heeft de gemeenteraad besloten dat er gestart kan worden met de uitvoering van eerste fase van de binnenstad- en havenvisie. Onderdeel van de binnenstad- en havenvisie is het deelontwerp 'Veerhaven- Aanlegplaats Geuzenveer'.

De subtiele aanlegsteiger komt op het scharnierpunt van de stad, naast café Dixi.

De aanlegplaats is met name bedoeld voor het Geuzenveer en de fluisterboot die vanuit Zuidland over de Bernisse en het Brielse Meer vaart.

Het ontwerp 

Het eerste conceptontwerp voor de Veerhaven, dat in juni/juli 2020 in de Brielse Tafel is gepresenteerd, is na gesprekken met belanghebbenden en de meting van de landmeter, iets aangepast. Hierdoor kan het terras van café Dixi bijna volledig in de huidige vorm blijven bestaan. Een voordeel van de nieuwe aanlegsteiger is dat de passagiers meteen in de binnenstad aanmeren. Wachten op de veerdienst kan op de brede trappen, de steiger of met een drankje op het terras bij café Dixi. Ook is de steiger door de flauwe hellingbaan rolstoeltoegankelijk en geschikt voor passagiers met een fiets. Aan de straatkant komen fietsnietjes, zodat bezoekers de fiets kunnen parkeren en zonder fiets de stad in kunnen wandelen. 

Stand van zaken

Momenteel wordt er gewerkt aan een bestek, waarna het project aanbesteed en uitgevoerd kan worden. Het plan is om eind 2021 te starten met de werkzaamheden, zodat de nieuwe aanlegsteiger er voor 1 april 2022 ligt.

Het voorlopig ontwerp wordt in onderstaande video gepresenteerd door Buro Lubbers. Onder de video is het voorlopig plan als pdf-bestand te vinden en kunt u het interview met de voormalig eigenaren van het Geuzenveer (Briellenaer, december 2020) downloaden.