Onderdeel van de binnenstad- en havenvisie is het deelontwerp Veerhaven. In juni is de subtiele aanlegsteiger op de hoek van het Maarland en het Zuidspui in gebruik genomen. De aanlegplaats is met name bedoeld voor de fluisterboot die vanuit Zuidland over de Bernisse en het Brielse Meer vaart.

Het ontwerp 

Een voordeel van de nieuwe aanlegsteiger is dat de passagiers meteen in de Brielse binnenstad aanmeren. Wachten op de veerdienst kan op de brede trappen, de steiger of met een drankje op het terras bij café Dixi. De steiger is door de flauwe hellingbaan rolstoeltoegankelijk en geschikt voor passagiers met een fiets of kinderwagen. Aan de straatkant komen fietsnietjes, zodat bezoekers de fiets kunnen parkeren en zonder fiets de stad in kunnen wandelen. 

Nieuwsberichten

Werkzaamheden aanlegsteiger Brielse haven van start - januari 2022

18 januari 2022

Op vrijdag 21 januari 2022 wordt in de Brielse haven gestart met het plaatsen van een subtiele aanlegsteiger. Deze is met name bedoeld voor de fluisterboot die vanuit Zuidland over de Bernisse en het Brielse Meer vaart. De nieuwe steiger loopt vanaf de Molenbrug tot net om de hoek van het Maarland en sluit aan op de bestaande vlonder. De verwachting is dat de steiger begin maart gereed is.

De nieuwe aanlegplaats is onderdeel van het Binnenstad- en havenvisie project Veerhaven, dat in fases wordt uitgevoerd. Vrijdag start aannemersbedrijf Wallaard Noordeloos bv. uit Noordeloos in opdracht van de gemeente Brielle vanaf het water met de aanleg. Nadat er palen in het water zijn geplaatst, wordt de steiger als bouwpakket aangevoerd en ter plaatse in elkaar gezet. Overige werkzaamheden, waaronder het aanpassen van de bestrating op de kade worden later dit jaar uitgevoerd.

Toegankelijke steiger

Wethouder Robert van der Kooi: ‘De subtiele aanlegsteiger krijgt een plek aan de prachtige, historische haven van Brielle. Op het scharnierpunt van de haven ontmoeten de stad en het water van het Brielse Meer elkaar. Ik weet zeker dat bewoners, ondernemers en bezoekers veel plezier gaan beleven aan deze - voor iedereen toegankelijke - steiger. De wethouder doelt hierbij op het feit dat de steiger door een flauwe hellingbaan rolstoeltoegankelijk en geschikt is voor passagiers met een fiets, rollator of kinderwagen. Volgens hem wordt het: ‘Weer een plek waar velen kunnen genieten van al het moois wat Brielle te bieden heeft.’

Het ontwerp

De steiger wordt uitgevoerd in hout met stalen relingen in de Briels groene kleur. Dit is dezelfde kleur als de huidige lantaarnpalen in de gemeente. Op de vlonder komen houten banken met zicht op de haven. Het nieuwe ontwerp zorgt ervoor dat de bestaande, pas opgeknapte meerpalen goed zichtbaar blijven. Op de kade komen fietsnietjes en wordt de bestrating aangepakt. Het ontwerp voor de Veerhaven is samen met o.a. de leden van de Binnenstad- en havenvisie klankbordgroep en externe bureaus uitgewerkt. De uitvoering van het project wordt mede mogelijk gemaakt met steun vanuit de Provincie Zuid-Holland en de Landschapstafel Voorne-Putten.

Binnenstad via water goed bereikbaar door aanlegsteiger Veerhaven - juni 2022

                                                                                                                                                3 juni 2022      

Vrijdag 3 juni hebben wethouder Robert van der Kooi en Martijn Hamerslag, voorzitter van de Landschapstafel, een bezoek aan de aanlegsteiger de Veerhaven gebracht. In maar liefst twee maanden tijd is deze aanlegsteiger nabij de Molenbrug bij café Dixie gerealiseerd door Wallaard Noordeloos. Sinds vrijdag 6 mei doet de fluisterboot van Stichting Fluisterboot Voorne-Putten elke eerste vrijdag van de maand de Brielse haven aan. Daarnaast zal Watersportcentrum Brielle rondvaarten gaan organiseren in de zomer. Op dit moment ligt er een historisch vrachtschip welke te bezichtigen is. De nieuwe steiger loopt vanaf de Molenbrug tot net om de hoek van het Maarland en sluit aan op de bestaande vlonder.

De aanlegsteiger heeft een mooie plek gekregen aan de prachtige, historische haven van Brielle. Op het scharnierpunt van de haven ontmoeten de stad en het water van het Brielse Meer elkaar. Bewoners, ondernemers en bezoekers gaan veel plezier beleven aan deze - voor iedereen toegankelijke - steiger. Door een flauwe hellingbaan is de steiger ook rolstoeltoegankelijk en geschikt is voor passagiers met een fiets, rollator of kinderwagen.

Wethouder Robert van der Kooi: “De nieuwe aanlegplaats is goed nieuws voor bezoekers die over het water Brielle binnenkomen. Zij kunnen Brielle vanaf het water beleven, genieten van het Brielse Meer en de omgeving en via de nieuwe steiger direct de binnenstad bezoeken”.

De steiger is uitgevoerd in hout met stalen relingen in de Briels groene kleur. Dit is dezelfde kleur als de huidige lantaarnpalen in de gemeente. Op de vlonder komen houten banken met zicht op de haven. Het nieuwe ontwerp zorgt ervoor dat de bestaande, pas opgeknapte meerpalen goed zichtbaar blijven. Op de kade komen fietsnietjes en is de bestrating vernieuwd. Het ontwerp voor de Veerhaven is samen met o.a. de leden van de klankbordgroep binnenstad- en havenvisie uitgewerkt. De uitvoering van het project is mede mogelijk gemaakt met steun vanuit de Provincie Zuid-Holland en de Landschapstafel Voorne-Putten.