Uw wensen op uw trouwdag worden niet alleen vervuld door het gebouw en de entourage. De trouwambtenaar speelt uiteraard eveneens een grote rol. In de gemeente Brielle houden meerdere ambtenaren zich bezig met het sluiten van huwelijken. Dat doen zij op hun eigen bijzondere en eigentijdse manier. Zij kunnen indien gewenst een toga dragen om de huwelijksvoltrekking extra cachet te geven. U kunt een eventuele voorkeur voor een trouwambtenaar aangeven op de 'Vragenlijst huwelijk'.

De trouwambtenaar verzorgt de ceremonie die bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap hoort. Ongeveer twee weken voor de officiële datum maakt deze ambtenaar een afspraak met u. Het gesprek met de trouwambtenaar vindt plaats in onderling overleg. Dat kan bij u thuis, op het Stadhuis of bij de ambtenaar thuis. Tijdens het gesprek bespreekt u uw persoonlijke wensen rond de ceremonie, eventuele bruidskinderen of andere bijzonderheden.

Bij een kosteloos huwelijk neemt de ambtenaar van de burgerlijke stand van tevoren geen contact met u op. Er wordt namelijk geen toespraak gehouden.

Een trouwambtenaar wordt ook wel een BABS genoemd (Bijzonder Ambtenaar van de Burgerlijke Stand).