Intrekking noodverordening in de regio per 1 december

Met ingang van 1 december 2020 treedt de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in werking. Deze wet vervangt de noodverordening. Nu een noodverordening niet langer noodzakelijk is, is de noodverordening van 18 november ingetrokken per 1 december 2020.

Lees hier meer over de wijzigingen en de meest gestelde vragen.(externe link) 

Handhaving maatregelen

De politie en gemeenten werken samen aan het handhaven van de coronamaatregelen. Zowel de politie als toezichthouders kunnen organisatoren, ondernemers en inwoners aanspreken op het niet naleven van de coronamaatregelen. Er kan handhavend worden opgetreden indien men handelt in strijd met de Tijdelijk wet maatregelen COVID-19.

Ook kunnen gebieden en locaties, zoals speeltuinen en parkeerplaatsen, door de gemeente gesloten worden, om te voorkomen dat daar veel mensen samenkomen. Hiermee wordt verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk voorkomen.

 

Ontheffing

De burgemeester is bevoegd om in zeer bijzondere gevallen ontheffing te verlenen op bepaalde landelijke maatregelen. Een ontheffing kan betrekking hebben op groepsvorming, publieke plaatsen en evenementen en kan alleen aangevraagd worden onder specifieke voorwaarden. Kijk op de pagina Ontheffing Coronawet(externe link) voor meer informatie over het aanvragen van een ontheffing.

Welke maatregelen blijven hetzelfde?

De belangrijkste maatregelen die hetzelfde blijven zijn:

  • ​Bij klachten: blijf thuis en laat je zo snel mogelijk testen;
  • Houd 1,5 meter afstand;
  • Was vaak je handen;
  • Werk zoveel mogelijk thuis;
  • Draag een mondkapje daar waar het moet;
  • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Officiële bekendmakingen