Bezoek het stadskantoor of de stadswerf alleen op afspraak of telefonische afspraak: 0181 471111. 

De Brielle-lezing

De Brielle-lezing is in 2020 geïntroduceerd om de verbinding te leggen tussen de gebeurtenissen in Brielle in de laatste decennia van de 16e eeuw en de actuele thema’s van nu.

 

Video: Eerste Brielle-lezing op 10 juni 2021

Initiatiefnemers

De Brielle-lezing is een initiatief van de Gemeente Brielle en de stichting Eersteling der Vrijheid.

Met deze lezingen willen we verleden en heden verbinden, daartoe geïnspireerd door uitnemende specialisten die vanuit verschillende vakgebieden ons denken kunnen prikkelen.

De lezingen wordt jaarlijks op of nabij 10 december gehouden in de Sint-Catharijnekerk van Brielle. Deze datum is ook de Dag van de Mensenrechten. Dat is geen toeval! 

Bijeenkomst 10 december 2021

Vrijdagmiddag 10 december 2021 organiseerden gemeente Brielle, stichting Eersteling der Vrijheid en Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting een inspirerende middag. In de tuin van de Sint-Catharijnekerk is een kunstwerk onthuld van Willem van Oranje en zijn derde vrouw Charlotte de Bourbon, gemaakt door beeldhouwster Heleen Levano.

In het teken van deze onthulling heeft dr. Femke Deen een lezing gehouden met als onderwerp ‘Het huwelijksleven van Charlotte de Bourbon en Willem van Oranje’. Femke Deen is de biografe van de tweede echtgenote van de Prins van Oranje, Anna van Saksen.

Het tweede deel van de middag stond in het teken van de tweede Brielle-lezing met als onderwerp ‘De betekenis van herdenken’. Deze lezing is gehouden door prof. dr. Henk te Velde, hoogleraar Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Klik hier voor meer informatie over deze middag en de opnames hiervan

Video: Tweede Brielle-lezing Henk te velde