Als ondernemer wilt u erop kunnen vertrouwen dat de tweedehands spullen die u inkoopt niet zijn gestolen.

Daarom bent u onder andere verplicht een opkopersregister bij te houden en u aan te melden bij de gemeente als handelaar. Er is nu een nieuwe manier waarop u zich bij de gemeente kunt aanmelden: via het Digitaal Opkopers Loket.  

Wat is het Digitaal Opkopers Loket

Als u handelt in tweedehands goederen dan bent u verplicht om u bij de gemeente aan te melden als handelaar (Algemeen Plaatselijke Verordening art 2:68). Bijvoorbeeld als u handelt in tweedehands auto’s of mobiele telefoons, laptops of sieraden aankoopt. Het melden gaat vanaf nu via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). Dit loket maakt melden gemakkelijk, is betrouwbaar en veilig.

Via het DOL kunt u zich eenvoudig aanmelden als handelaar. U maakt een account aan en vult uw gegevens in. Hiervan ontvangen de gemeente en politie een melding. Het Digitaal Opkopers Loket voldoet aan de wetgeving van De Wet Bescherming Persoonsgegevens. Uw gegevens worden door de gemeente bewaard en zijn alleen toegankelijk voor functionarissen van de betreffende gemeente en eventueel de politie. 

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor het Digitaal Opkopers Loket. Klik op de link hieronder en maak een account aan.

Aanmelden Digitaal Opkopers Loket(externe link)

Digitaal Opkopers Register

Naast aanmelding bij de gemeente bent u als handelaar ook verplicht een registratie van uw aankopen te maken. (Wetboek van Strafrecht, art. 437 en de Algemene Plaatselijke Verordening, art. 2:67 en 2:68) voor het tegengaan van een afzetmarkt voor gestolen goederen. Dit kan via het Digitaal Opkopers Register (DOR). In dit filmpje, speciaal voor opkopers van tweedehandsgoederen, ziet u hoe u gebruik kunt maken van het DOR.

Om welke tweedehands goederen gaat het?

Gebruikte of ongeregelde goederen zoals platina, goud, zilver, edelstenen, uurwerken, kunstvoorwerpen, fietsen, foto-, film-, radio-, audio- en videoapparatuur, laptops, tablets, mobiele telefoons, etc. moeten worden geregistreerd in het in- en verkoopregister.

Zelf controleren of u met een gestolen goed te maken heeft?

Dit kan op de website van de politie www.stopheling.nl(externe link)

Heeft u een tablet of smartphone? Download dan de 'Stop Heling'app waarmee u de serie-, IMEI-, chassis- en framenummers en nummerborden kunt scannen om te zien of het goed of vervoermiddel gestolen is. Ook kunt u met deze app uw bezittingen op serienummer registreren. Dat is handig voor het bepalen van het te verzekeren bedrag van uw inboedel, maar ook om bij diefstal uw goederen terug te kunnen vinden.

Kijk op www.stopheling.nl(externe link) voor de informatie over de app die bij uw mobiele apparaat past.