Wonen

Brielle is in veel opzichten een unieke gemeente. De belangrijke plaats die de stad inneemt in de vaderlandse geschiedenis is bij velen welbekend.

Wonen in Brielle 2Maar wat veel mensen niet weten is dat Brielle zich als woonplaats wellicht het meest onderscheidt van veel Nederlandse steden. De combinatie van rustiek wonen, de historische stadskern, het hoge voorzieningenniveau, de uitstekende ontsluiting en de prachtige omgeving biedt inwoners de voordelen van een grote stad, zonder de grootstedelijke nadelen. Niet voor niets profileert de stad zich onder het motto ‘stad van nu, sfeer van toen’. Brielle is een prachtige en praktische woonstad die al haar inwoners, ongeacht leeftijd of levensstijl, alles biedt voor aangenaam wonen, leven en werken!

Brielle is gelegen op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten en bestaat uit Brielle zelf én de twee bij de gemeente Brielle behorende dorpen (kernen) Vierpolders en Zwartewaal. De stad combineert een prettig en ‘overzichtelijk’ leefklimaat met een relatief zeer hoog voorzieningenniveau voor het aantal inwoners. Op het gebied van welzijn, sport, onderwijs, cultuur en recreatie zijn er een uitgebreid pakket aan voorzieningen, dat starters, jonge gezinnen of ouderen uit elke laag van de bevolking voorziet én kansen biedt. Brielle is aantrekkelijk voor iedereen en er wordt alles aangedaan om dit ook de komende decennia zo te houden.

Wonen in Brielle kan iedereen, ongeacht leeftijd of levensstijl!

De stad herbergt meer dan 30 horecagelegenheden, waarvan er 21 gehuisvest zijn in een monumentaal pand en de oude binnenstad is een zeer aantrekkelijk winkelcentrum dat bezoekers aantrekt vanuit de hele regio. Unieke winkels met een specialistisch en bijzonder aanbod bieden voor elke bezoeker van de vestingstad wat wils. Vooral kopers van onder meer kleding, meubels, antiek en boeken weten hun weg naar Brielle goed te vinden! Daarnaast kunnen kunstliefhebbers ook terecht in de galerieën die de Geuzenstad herbergt.

Het wonen in Brielle is niet alleen prachtig, het is ook nog eens praktisch

De combinatie van rustiek en aangenaam wonen, de goede ontsluiting en de nabijheid van veel bedrijvigheid maken van Brielle een stad die veel kwaliteiten in zich verenigt. De stad ligt vlakbij de op- en afrit van de A15 die u in 30 minuten naar Rotterdam voert. Daarnaast zijn de nabijgelegen steden Hellevoetsluis, maar vooral Nissewaard de facilitaire centra van de regio die, met goede OV verbindingen, een groot ziekenhuis en omvangrijke winkelcentra, de kloof tussen Brielle en het grote Rotterdam meer dan afdoende overbruggen. De goede ontsluiting en de nabijheid van veel werkgelegenheid, bijvoorbeeld in het Botlek gebied, de Maasvlakte en de genoemde grotere steden op Voorne Putten maken Brielle tot een authentiek en nostalgisch alternatief voor de welbekende woon- en groeikernen in de stadsregio Rotterdam. Genieten van de rust, de overzichtelijkheid en de bereikbaarheid, zonder de nadelen van een grote stad te hoeven ervaren, dat is wat wonen in Brielle uniek maakt in de Randstad.

De rijke historie van Brielle vormt een belangrijk deel van de identiteit van de stad en trekt duizenden bezoekers per jaar naar Voorne-Putten.

Een tweede belangrijke pijler onder het karakter van Brielle is de aanwezigheid van een overdaad aan recreatiemogelijkheden in de prachtige omgeving van de stad. Op een steenworp afstand van de vesting bevindt zich de Brielse Maas, een afgedamd gedeelte van de Maas, dat in directe verbinding staat met de wateren in de vesting. Dit belangrijke recreatiegebied biedt alles voor liefhebbers van watersport en rondom dit prachtige binnenwater zijn diverse campings gelegen. Maar wie bereid is iets verder te rijden staat binnen een kwartier op het Noordzeestrand of binnen diezelfde tijd aan het Oostvoornse Meer. Dit meer is erg in trek bij duikers (meer dan 600.000 duiken per jaar), (kite)surfers en sportvissers. Daarnaast is het natuurgebied rondom het meer erg in trek bij wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers in het algemeen. Maar de omgeving van Brielle biedt meer dan alleen watersportmogelijkheden.

De centrale ligging van de stad maakt het tot een perfecte uitvalsbasis om door het prachtige polderlandschap te fietsen en de verscheidene bossen en natuurgebieden op Voorne te bezoeken. Vooral liefhebbers van rust en ruimte kunnen hun hart in Brielle en omgeving ophalen.