Toerisme

haven van Brielle.jpgDe vestingwallen en de vele monumenten maken van Brielle een pittoreske vestingstad. Achter alle monumenten gaat een belevenis schuil die het ontdekken waard is. Voor de bezoeker van de stad zijn er vele mogelijkheden om op onderzoek uit te gaan. Dat kan zelfstandig met de vele routebeschrijvingen die er zijn, maar ook aan de hand van een gids kan deze ontdekkingstocht gemaakt worden.

Bovenop de prachtig gerestaureerde Catharijnetoren geniet u van een uitzicht op de historische stad, het platteland en het geïndustrialiseerde en geürbaniseerde gebied. Het is een zeldzaam samenspel van heden en verleden, een getuigenis van de wordingsgeschiedenis van de regio.

Luchtfoto Brielle binnenstadDe vesting Brielle, die zijn huidige vorm verkreeg in 1703, is van grote cultuur-historische waarde. Wallen, grachten en ravelijnen zijn nog geheel intact, en tonen tezamen met de historische binnenstad hoe uit een middeleeuwse handelsstad een strategisch gelegen vesting ontstond. Het is vooral de som der delen - de combinatie van meer dan 400 monumenten met de stervorm van de vesting - waarin de kracht van Brielle ligt. De vesting is ook van grote waarde voor fauna en flora.

De ligging van Brielle - enige kilometers ten zuiden van het grootste overslag - en industriegebied van West-Europa - maakt de stad extra bijzonder.

Breng eens een bezoek aan de vesting Brielle, kijk op 1 april hoe de stad bevrijd werd van de Spanjaarden of kom in oktober voor de cultuurmaand. Ook Johan H. Been zal u dan vertellen wat hij zoal meemaakte tijdens zijn verre reizen en wat hij aan wetenswaardigheden in het gemeentearchief ontdekte.

Brielle heeft vele recreatie- en verblijfsmogelijkheden.

Bezoek b.v. eens onze jachthaven midden in het historische hart van Brielle. Ongeveer 250 vaste ligplaatsen en zo'n 50 passantenplaatsen in de haven aan het Maarland, vlakbij het populaire watersportgebied het Brielse Meer.

Graag verwijzen wij u naar de website Beleef Brielle voor meer toeristische informatie.