Nabestaanden van Briellenaar Hans Bij ontvingen meerdere militaire onderscheidingen voor hun in 2001 overleden vader. Na 76 jaar is hij geëerd voor wat hij als militair en krijgsgevangene heeft meegemaakt in het voormalige Nederlands Oost-Indië. De onderscheidingen zijn afgelopen woensdag op verzoek van de minister van Defensie door burgemeester Gregor Rensen uitgereikt in de raadszaal van de gemeente Brielle.

Hans Bij werd na zijn 18e verjaardag als dienstplichtig soldaat toegevoegd aan het KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indische Leger. In maart 1942 begon de Japanse bezetting van dit koninkrijksdeel. Toen hier in 1945 een einde aan kwam, moest hij nog drie maanden in een kamp verblijven en duurde het tot 1946 voordat hij zijn familie weer terugzag. Een aanstelling als leraar en adjunct-directeur bij de MULO, bracht hem naar Brielle, waar hij zijn vrouw ontmoette en een gezin stichtte. Tot aan zijn overlijden is Hans Bij gekweld door zijn herinneringen aan de oorlog. Zijn herinneringen heeft hij opgeschreven en zijn door zijn dochter in een aangrijpend boekje vastgelegd

Foto Hans Bij met militaire onderscheidingen (fotograaf Floor Snijders)

Erkenning dienstplichtige militairen

Hans Bij heeft nooit erkenning voor zijn KNIL dienstjaren en zijn verdediging van het vaderland ontvangen. In 2016 is er een Comité Ereschuld Onderscheidingen opgericht, die familieleden ondersteunt om alsnog een beroep te doen op erkenning van wat de dienstplichtige militairen tussen 1942 en 1945 in Nederlands-Indië hebben gepresteerd en geleden. Op deze wijze kan ook na 76 jaar recht en eer worden gedaan aan Hans Bij door hem te eren met het Mobilisatie Oorlogskruis, het Ereteken voor Orde en Vrede en het Demobilisatie Insigne van het KNIL.