Als u een tweede woning of stacaravan meer dan 90 dagen per jaar in de ene gemeente tot uw beschikking hebt, terwijl u ingeschreven staat in een andere gemeente, betaalt u forensenbelasting.

In hoeverre u wordt aangeslagen, hangt af van het aantal dagen per jaar dat u over uw tweede woning kunt beschikken. Het is niet van belang of u op die dagen ook daadwerkelijk in de woning aanwezig bent. Het feit dat u aanwezig kunt zijn, is voldoende.

Gang van zaken

De gemeente Brielle heeft de uitvoering van de gemeentelijke belastingen uitbesteed aan de SVHW (Samenwerking Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling).

Het SVHW is een samenwerkingsverband van 21 gemeenten uit Zuid-Holland (Alblasserdam, Albrandswaard, Barendrecht, Bernisse, Bergambacht, Binnenmaas, Boskoop, Brielle, Cromstrijen, Dirksland, Goedereede, Korendijk, Nederlek, Nieuw-Lekkerland, Oud-Beijerland, Ouderkerk, Rozenburg, Schoonhoven, Strijen, Vlist en Zevenhuizen-Moerkapelle), waterschap Hollandse Delta en de RAD Hoeksche Waard.

Het SVHW is een zelfstandige overheidsorganisatie (een zg. gemeenschappelijke regeling) en voert als centraal belastingkantoor de volgende werkzaamheden uit:

  • de heffing en invordering van lokale belastingen;
  • de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (WOZ);
  • de administratie van vastgoedgegevens;
  • het SVHW legt ook de aanslagen op. U kunt er terecht voor informatie en het doorgeven van mutaties.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van SVHW: www.svhw.nl

Het SVHW is gehuisvest aan de Rijksstraatweg 3b te Klaaswaal.
Het postadres is Postbus 7059, 3286 ZH Klaaswaal.
Voor belasting- en WOZ-vragen kunt u bellen met 0800-0200873.
Voor algemene vragen kunt u bellen met 0186-577200.

Lokale regelgeving

Gemeentelijke Belastingverordening