Het Asylplein is één van de meest bijzondere plekken in Brielle. Deze geliefde plek verdiende meer aandacht en is daarom in 2022 opgeknapt. 

Het Asylplein

Door de kleine metamorfose die het Asylplein in 2022 heeft ondergaan zijn de unieke aspecten van het plein extra benadrukt, zoals de Nymph en het Zeemansasyl. Zowel aan de voor- als achterzijde van het plein is groen toegevoegd. Aanwezige plantsoorten, zoals sierheesters, seringen en vlinderstruiken zijn aangevuld om meer kleur te geven aan het plein. 

De rozen staan bij de entree, rondom de Nymph en langs het half verharde, vernieuwde pad. De bankjes zijn vervangen door toegankelijke bankjes in de Briels groene kleur. De entree naar het plein vanaf de Asylstraat is versmald door het toevoegen van groen. In vogelvlucht is goed te zien dat het plein een sierlijst van beplanting en symmetrische paden heeft.

Nieuwsberichten Asylplein

Opfrisbeurt voor Asylplein - januari 2022

Opfrisbeurt voor Asylplein: ‘Het is en blijft een plek die je moet bezoeken als je in de Brielse binnenstad bent’

20 januari 2022

Het Asylplein in de Brielse binnenstad krijgt een opfrisbeurt. De paden op het plein worden vernieuwd en zowel aan de voor- als achterzijde van het plein wordt groen toegevoegd. Maandag 24 januari start aannemersbedrijf Van Doorn uit Geldermalsen in opdracht van de gemeente Brielle met de werkzaamheden. Het Asylplein is onderdeel van de Binnenstad-en havenvisie.

De nieuwe inrichting is gebaseerd op de oorspronkelijke inrichting van het Asylplein begin vorige eeuw: een plein met symmetrische paden, rozen en een sierlijst van beplanting. Op diverse plekken komen beplantingssoorten die elkaar opvolgen in bloeiperiode, zodat hier het gehele jaar rond een aantrekkelijk groenbeeld is. Aanwezige soorten, zoals sierheesters, seringen en vlinderstruiken worden aangevuld om meer kleur te geven aan het plein. Aan de achterzijde van het plein wordt op verzoek van omwonenden een coniferentuin gerealiseerd.

Plek waar je trots op bent

Op het plein komen nieuwe, toegankelijkere bankjes en pergola’s in Briels groen. Het witte grind wordt vervangen door halverharding en de entree van het plein wordt autovrij gemaakt. Het aantal parkeerplaatsen wordt uitgebreid. Wethouder Robert van der Kooi: ‘Het Asylplein is één van de historische plekken waar je als Briellenaar trots op bent. Met de uitvoering van het plan worden de prachtige aspecten op en rondom het plein extra benadrukt, zoals de Nymph en het Zeemansasyl. Het plein is en blijft een plek die je zeker moet bezoeken als je in de Brielse binnenstad bent.’

Over de werkzaamheden

De opknapbeurt van het plein wordt in twee fases uitgevoerd. Naar verwachting is het aannemersbedrijf begin maart 2022 gereed met het eerste deel. Tijdens de werkzaamheden is de toegang tot het plein vanaf de kruising Kaatsbaan-Asylplein afgesloten voor alle verkeer. De palen in de Torenstraat zullen naar beneden worden gezet zodat bewoners van het Asylplein via deze route bij- of nabij hun woning kunnen komen. Omwonenden ontvangen informatie over de werkzaamheden per brief.