Voorkom sleutelloze autodiefstal

In de afgelopen weken zijn uit verschillende auto’s airbags en navigatiesystemen gestolen. Opvallend is dat in de meeste gevallen geen sporen van inbraak werden achtergelaten, waardoor gedacht kan worden dat de auto niet goed was afgesloten. 

‘Keyless entry’

Veel auto’s beschikken tegenwoordig over het zogenaamde ‘keyless entry-systeem’. Hierdoor is het mogelijk de auto te openen en te starten zonder de autosleutel uit de broekzak te halen. Dat is handig! Ook voor inbrekers. Want voor een klein bedrag aan apparatuur kunnen inbrekers het constante signaal tussen sleutel en auto onderscheppen en daarmee uw auto openen, starten én ermee wegrijden. Al zijn inbrekers vaak ook al tevreden met de airbags of elektronica uit uw auto. 

‘Keyless’ systeem uitschakelen

Veelal is het mogelijk dit ‘keyless’ systeem uit te schakelen. In sommige merken en modellen kan de gebruiker dit zelf doen. Mogelijk moet dit voor andere auto’s door een specialist verricht worden (raadpleeg het onderhoudsboekje of uw dealer). Nadat het ‘keyless’ systeem is uitgeschakeld, kunnen portieren nog uitsluitend geopend en gesloten worden met de knopjes op de autosleutel (of met de klassieke noodsleutel in de autosleutel). Let op! Ook het starten van de auto vereist nu een andere procedure dan voorheen.

Bewaar uw autosleutel op een veilige plaats

Geadviseerd wordt om de autosleutel van een ‘keyless’ auto in een metalen doosje te bewaren, omdat hierdoor de sleutel geen signaal kan uitzenden ("Kooi van Faraday"). Daarnaast wordt geadviseerd om de autosleutel ver van de voordeur te bewaren. Van een autosleutel die dichtbij de voordeur of de gevel van een huis ligt, is makkelijk het signaal op te vangen. Let er daarom op dat de sleutel zeker 6 meter van de deur vandaan ligt en laat ook de reservesleutel niet slingeren.