Rampen vallen niet te plannen.

Centrale gedachte is dat rampen niet vallen te plannen. Wel dat voorbereidingen getroffen kunnen worden; door de overheid, maar zeker ook door uzelf!

Een grote brand of dijkbreuk. Een stroomstoring die drie dagen duurt. Een chemische fabriek die ontploft, of zelfs een terroristische aanslag. Het zou zomaar kunnen dat ergens in Nederland op dit moment zo'n ramp gebeurt. Daar hoeft u helemaal niets van te merken. Maar wat als zo'n ramp u wél treft? Dan is het prettig te weten dat de overheid op alle soorten rampen is voorbereid.

Om u te informeren ging vanaf 25 september tot en met 24 december 2006 de campagne van start. Hoe en waarop u zich kunt voorbereiden kunt u o.a. vinden op www.crisis.nl. Dit is het centrale middel van de campagne. Deze site laat kort en krachtig zien welke rampen er kunnen gebeuren en wat u moet doen aan voorbereiding of tijdens de ramp. Wanneer zich daadwerkelijk een ramp voltrekt vindt u ook op deze website actuele informatie over de ramp. Uiteraard zal informatie ook op www.brielle.nl te vinden zijn. De gemeente Brielle communiceert regelmatig over risico's, ook in deze huis-aan-huiskrant. Als u meer wilt weten over de risico's in Brielle kunt natuurlijk ook bellen met het stadskantoor 0181-471111, onze telefonist(e) verbindt u dan door met de juiste contactpersoon.

Kijkt u ook eens op de risicokaart Zuid-Holland

De risicokaart is een kaart met informatie over risico's. Met de kaart kunt u inzoomen op locaties in uw eigen leef,- woon en werkomgeving. U krijgt dan inzicht in de risico's die voor u van belang zijn. U kunt de risicokaart vinden op risicokaart.nl.

Waarom zo'n kaart?

Na de vuurwerkbrand in Enschede in 2001 bleek dat de meeste inwoners zich niet bewust waren van het bestaan van een vuurwerkfabriek ik hun wijk. Daardoor wisten zij niet goed hoe te reageren toen er brand uitbrak. In Nederland bestond geen totaal-overzicht van de aanwezigheid van risico's. De overheid besloot na de ramp dat er wel een overzicht moest komen. Daarom ontwikkelde iedere provincie in Nederland een risicokaart.

 

Uiteraard komt u ook Brielle tegen op de risicokaart. De kaart verandert regelmatig doordat er nog gegevens door gemeenten worden ingevoerd. De kaart is dus zeker nog niet compleet. Op dit moment staan alleen de risico's van gevaarlijke stoffen en overstroming op de kaart aangegeven. Er wordt hard aan gewerkt om de kaart voor de gemeente Brielle aan te vullen. Voor vragen over een bepaalde locatie die op de risicokaart staat kunt u terecht bij de helpdesk. Het e-mailadres is risicokaart@pzh.nl. Het telefoonnummer is 070-4418300.