Open brief aan alle Briellenaren

15 april 2020 - Beste inwoners van Brielle, Vierpolders en Zwartewaal, 

We leven nu bijna 6 weken in corona-tijd. Op 27 februari werd in ons land het eerste besmettingsgeval gemeld. Op 12 maart volgden de eerste maatregelen van het Kabinet. Nederland ging op een intelligente manier op slot. Maatregelen werden in fasen aangescherpt en verruimd. Ze vormden een enorme aanpassing van ons gedrag. Wat waren die eerste maatregelen nog onschuldig. Geen handen schudden, niezen in je elleboog en 1,5 meter afstand houden. Daarna moest iedereen zo veel mogelijk thuis gaan werken. Cafés en restaurants moesten dicht. Scholen, bedrijven, verpleeghuizen en culturele instellingen gingen sluiten. Evenementen konden eerst nog tot 1000 deelnemers, bijeenkomsten tot maximaal 100 bezoekers. Maar ook daar werd al snel een streep door gezet. Alle samenscholingen van meer dan 3 personen zijn inmiddels verboden, begrafenissen uitgezonderd. Samenkomsten in kerken, waaraan het Kabinet eerst zijn handen niet wilde branden, worden nu ten stelligste afgeraden. Tenslotte gingen de recreatieactiviteiten in de ban. Campings, vakantieparken en jachthavens werden verboden terrein. Naar het strand of het bos gaan, liever niet. Zoveel mogelijk thuis blijven is nu het parool. Alleen voor je boodschappen of je werk nog naar buiten. Wie zich er niet aan houdt, wordt misprijzend aangekeken en kan zelfs beboet worden. De leefwereld van de Nederlanders is heel klein geworden. 

Het waren en zijn noodzakelijke maatregelen. Daarover geen enkele twijfel. Vrijwel iedereen past zijn of haar gedrag uit vrije wil aan. We snappen best dat we even terughoudend moeten zijn en onszelf beperkingen moeten opleggen. Zelfs pubers, die zich al gauw onkwetsbaar wanen, gedragen zich over het algemeen voorbeeldig. Wie had dat 6 weken geleden gedacht? Dat die eigenzinnige, individualistische, vrijheidslievende en soms zelfs hedonistische Nederlanders zich zó snel en gewillig zouden aanpassen, om dat geniepige coronavirus onder de knie te krijgen. En toch doen we het. En we doen het samen! We zien solidariteit met de kwetsbaren, collectieve steunacties, hulp voor getroffen ondernemers en zelfstandigen, creatieve oplossingen voor praktische problemen en samenwerking door alle groepen en standen heen. De Nederlanders kijken naar elkaar om. Zelfs over kosten en economische gevolgen zijn de rijen gesloten. Van die gezamenlijke strijd en dat voor elkaar opkomen gaat heel veel positieve inspiratie uit. In de eerste plaats voor de mensen in de zorg en de mensen die kwetsbaar en angstig zijn voor hun gezondheid. Samen worden we corona de baas! Al moeten we onze zelfbeperkingen nog wel eventjes volhouden.

We zijn bijna 6 weken onderweg, maar we zijn er nog lang niet. Op zijn best ergens halverwege, al is dat misschien al te optimistisch. Voorzichtig wordt nagedacht over afbouwscenario’s. Maar het leven dat we tot eind februari gewend waren en waar we helemaal niet bij stil stonden, zal niet een, twee, drie weer terugkeren. Maar verlangen ernaar houdt ons in deze moeilijke tijd op de been.


Vorige week vrijdag schreef ik u deze brief. De brief hebben we ook nog opgenomen in de krant voor iedereen die iets minder digitaal is. Bedankt dat u ook dit paasweekend u weer van uw beste kant heeft laten zien. U heeft de maatregelen ook afgelopen weekend weer zoveel mogelijk opgevolgd. U hield minimaal 1,5 meter afstand, u bleef zoveel mogelijk thuis en zoveel mogelijk in de buurt. Ik ben daar blij om! Maar zoals ik eerder schreef, zijn we er nog niet. Die coronabestrijding gaat nog wel even duren, daarom houd vol! 

Met vriendelijke groet,

Gregor Rensen, burgemeester