Louvre leent topstuk uit aan Den Briel

Musée du Louvre en Musée de Cluny hebben toegezegd een gouden beker in tijdelijk bruikleen te geven aan Historisch Museum Den Briel. De rijk gedecoreerde bokaal werd in 1667 vervaardigd door Nicolaas Loockemans.
 

Vanaf zondag 16 juni t/m zondag 8 september 2019 is de bokaal in Brielle te bewonderen in de tentoonstelling “De gebroeders De Witt. Iconen van de Gouden Eeuw”. 
Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend.

De bokaal werd in 1667 door de Staten van Holland geschonken aan Cornelis de Witt voor zijn verdienste als afgevaardigde van de Staten-Generaal op de Nederlandse oorlogsvloot tijdens de Tocht naar Chatham in 1667, de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog.

Op 20 augustus 1672 werden de staatsgezinde broers Johan en Cornelis de Witt op brute wijze in Den Haag door orangisten vermoord. Een weerzinwekkende gebeurtenis die in beschrijvingen van de vaderlandse geschiedenis nog steeds wordt aangehaald.

Cornelis de Witt was tevens Ruwaard van de heerlijkheid Putten (nu het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten). Het (gerechts)Hof van Putten was gevestigd in Geervliet. Met de stichting Geervliet trekt het Historisch Museum Den Briel deze zomer samen op in de organisatie van publieksactiviteiten rondom de gebroeders De Witt. Het voormalige stadhuis in Geervliet, van waaruit Cornelis recht sprak, is tijdens de zomer van 2019 in de weekenden voor het publiek geopend.

De tentoonstelling in Den Briel is samengesteld door gastconservator Dr. Ronald Prud’homme van Reine die ook de begeleidende publicatie schrijft.

Ruim veertig bruiklenen

De tentoonstelling omvat ruim veertig bruiklenen die behalve bij het Louvre in bruikleen zijn gevraagd bij het Rijksmuseum, Museum de Gevangen Poort, het Haags Historisch Museum, het Mauritshuis, het Amsterdam Museum, het Dordrechts Museum, Museum Rotterdam, de Koninklijke Bibliotheek en het Streekarchief Voorne-Putten.


Historisch museum Den Briel
Markt 1
3231 AH Brielle
www.historischmuseumdenbriel.nl