Lachgas is niet om te lachen

Het recreatief gebruiken van lachgas is sinds enige tijd erg populair onder jongeren. Zij zien het gas niet als ‘drug’ maar als een relatief onschuldig middel. De verkoop van lachgas is ook niet verboden. Feit is dat er wel degelijk risico’s zijn bij het gebruik van lachgas. Daarom wordt het gebruik hiervan afgeraden. 

Een aantal risico’s:

  • Het is erg gevaarlijk om lachgas te combineren met grote hoeveelheden alcohol of andere verdovende middelen. Hierdoor kan je namelijk onvoldoende zuurstof binnenkrijgen. Het mogelijke gevolg? Een hartaanval.
  • Bij inademing van lachgas rechtstreeks uit de gastank, gaspatroon of spuit kunnen je lippen of longen bevriezen.
  • Ben je verkouden? Dan is het gebruik van lachgas erg gevaarlijk! Door de extra druk kunnen je trommelvliezen springen. Het gevolg? Oorpijn en blijvende gehoorbeschadiging.
  • Door herhaaldelijk door een ballon in en uit te ademen kan je tijdelijk zuurstoftekort krijgen en flauwvallen. De kans op een ongeluk is dan erg groot.
  • Er zijn aanwijzingen dat lachgas een negatieve invloed heeft op het (nog ontwikkelende) brein van jonge mensen.
  • Mede omdat de roes van lachgas kort duurt bestaat het risico dat gebruikers er niet bij stil staan dat het effect nog kan ‘na-ijlen’, bijvoorbeeld bij deelname aan het verkeer. Deelname aan verkeer is daarom ernstig af te raden tijdens en in de uren na het gebruik.
  • Verslaving aan lachgas komt niet veel voor, maar is wel een risico. Als je vaker en meer lachgas gebruikt is er vaak sprake van ‘craving’ en gewenning. Het risico op verslaving kan dus niet worden uitgesloten.
  • Bij langdurig of aanhoudend gebruik van lachgas krijg je een tekort aan vitamine B12. Het mogelijke gevolg? Bloedarmoede en neurologische stoornissen. Klachten hiervan zijn o.a. tintelingen, duizeligheid en verdoofd gevoel in ledematen en pijnscheuten (vooral in vingers en voeten).

Wil je meer weten over de risico’s van lachgas?

Kijk dan op www.drugsinfo.nl of bel met de Drugs Infolijn (0900-1995, €0,10 p/min + kosten mobiele telefoon).

Als ouder kan je informatie en tips vinden om het gesprek met je kinderen aan te gaan op www.uwkindenuitgaansdrugs.nl en via Facebookpagina Opvoeding en uitgaan.