Doe altijd aangifte!

Samen met burgers en het bedrijfsleven wil de overheid Nederland nog veiliger maken. U kunt ook een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door altijd aangifte te doen. Meer aangiftes en meldingen geven de politie namelijk een beter beeld van de criminaliteit in Nederland waardoor ze doelgerichter en efficiënter te werk kan gaan.

Stelt u zich eens voor: er wordt bij u ingebroken, uw portemonnee wordt op straat gestolen, of uw autoradio ontvreemd. Doe in dat geval altijd aangifte! Oók als het in uw ogen misschien om een 'klein' misdrijf gaat waarbij u weinig schade heeft geleden. Want alleen wanneer de politie op de hoogte is van misdrijven kan ze er wat aan doen.

Samen met burgers en het bedrijfsleven wil de overheid Nederland nog veiliger maken. U kunt ook een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door altijd aangifte te doen. Meer aangiftes en meldingen geven de politie namelijk een beter beeld van de criminaliteit in Nederland waardoor ze doelgerichter en efficiënter te werk kan gaan. Zo kunnen criminele activiteiten beter worden voorkomen én wordt de pakkans van daders groter. Door aangifte te doen werken u en de overheid dus sámen aan een veiliger Nederland.

Aangifte doen

Dat kan op verschillende manieren. Kijk op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen of bel naar 0900-8844 voor de mogelijkheden.

Wanneer u aangifte wilt doen, bel dan eerst met 0900-8844. Daar wordt u verteld welke vorm van aangifte doen het beste bij uw situatie past.

Heeft u een aangifte die in het bureau afgehandeld kan worden en is de aangifteruimte beschikbaar, dan wordt uw aangifte meteen opgenomen. Is de ruimte op dat moment bezet, dan wordt er een afspraak gemaakt voor een later moment.

Zonder aangifte geen zaak

Zonder aangifte geen zaak: alleen wanneer er een duidelijke aangifte is, kan de politie een dader gericht, oppakken en voor de rechter brengen en ook gestolen spullen opsporen. Door aangiftes weet de politie wat er speelt en waar ze op moet letten. Zo weet de politie welke wijken bijvoorbeeld onveilig zijn of dreigen te worden en kan ze actie ondernemen. Uw aangifte is dus belangrijk!

Betere behandeling en afhandeling

Om ervoor te zorgen dat het aangifteproces optimaal verloopt, gaat de politie nog meer aandacht besteden aan de aangiftebehandeling (het opnemen van een aangifte) en de afhandeling ervan. De politie werkt hiertoe aan de professionalisering en standaardisering van het aangifteproces. Een voorbeeld daarvan is betere communicatie van de politie met slachtoffers. De politie zal duidelijk laten weten wat zij gaat doen met de aangifte (kan er wel of geen onderzoek gestart worden). Het is voor een slachtoffer van een misdrijf immers belangrijk om te weten wat de politie doet met een melding of aangifte. Ook geeft de politie (i.s.m. Slachtofferhulp) tips en hulp aan slachtoffers. Tegelijkertijd werkt de politie aan het standaardiseren van het aangifteproces in alle politieregio's. Hierdoor wordt het makkelijker om gestolen goederen of bijvoorbeeld een duidelijk signalement van een dader tussen politieregio's uit te wisselen, waardoor een netwerk van daders opgespoord kan worden.

Tips

Betrapt u een dader op heterdaad, probeer dan zijn of haar uiterlijke kenmerken goed te onthouden, of schrijf een kentekennummer op.

Zorg dat u beschikt over een duidelijke omschrijving van waardevolle bezittingen. Zo'n omschrijving kan de opsporing van spullen makkelijker maken. Noteer bijvoorbeeld de gegevens van uw laptop, laat uw fiets graveren (en schrijf het nummer ergens op!), of maak foto's van kostbare en/of dierbare bezittingen.

Te downloaden: