Coronavirus - berichtgeving 10 maart

In Nederland zijn er inmiddels diverse besmettingen met het coronavirus vastgesteld (verspreid over het land). Op dit moment zijn er nog geen extra maatregelen nodig, zo laten het RIVM en de GGD Rotterdam-Rijnmond weten. Het RIVM geeft dagelijks een update over de situatie in Nederland. Kijk op de site van het RIVM voor de laatste ontwikkelingen in Nederland en antwoorden op veelgestelde vragen.

Vragen?
Heeft u vragen over uw gezondheid, bel dan eerst uw huisarts. Heeft u algemene vragen over het coronavirus, kijk op de website van de GGD Rotterdam- Rijnmond of het RIVM voor de meest actuele informatie over het coronavirus. Hier vindt u ook antwoorden op veelgestelde vragen.

Wat kan ik doen om verspreiding van coronavirus te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

  • Was uw handen regelmatig.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik meteen weg.
  • Geen handen schudden.

Loop ik risico?
Bent u in een land of regio geweest waar het coronavirus voorkomt? Of heeft u contact gehad met een patiƫnt met het nieuwe coronavirus? En heeft u verkoudheidsklachten en verhoging tot 38 graden Celsius. Het RIVM adviseert om thuis te blijven. Wanneer de klachten verergeren en/of niet over gaan, u krijgt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en u moet hoesten of u bent benauwd, neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.

Hier ziet u een actueel overzicht van de gebieden waar coronavirus voorkomt.

Evenementen
Eind maart begint het evenementenseizoen in Brielle weer, hierover komen vragen binnen bij de gemeente. De gemeente heeft contact met evenementorganisatoren. De communicatie over evenementen verloopt via de evenementorganisaties, zoals dat altijd is. 

Het RIVM zegt er dit over - Ik wil een evenement bezoeken/organiseren. Moet ik voorzorgsmaatregelen nemen?
Het is belangrijk om de standaardmaatregelen op te volgen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden

Er is op dit moment geen reden om evenementen te vermijden of af te gelasten. Voor specifiek advies op lokaal niveau wordt geadviseerd contact op te nemen met de GGD  en gemeente. 

Als een bezoeker van het evenement in de eerste twee weken na terugkeer uit een risicogebied echter gezondheidsklachten krijgt (koorts in combinatie met luchtwegklachten zoals hoesten), moet hij/zij thuisblijven en telefonisch contact opnemen met de huisarts.

Onderwijs en kinderopvang
Op de website van Rijksoverheid vindt u veelgestelde vragen over het coronavirus voor het onderwijs

Ondernemen
Op de website van Rijksoverheid vindt  u veelgestelde vragen voor:

Heeft u vragen over het coronavirus?
De Rijksoverheid heeft een speciaal telefoonnummer ingesteld voor vragen over corona. Bel naar 0800 - 1351 (bereikbaar tussen 08.00 en 20.00 uur)

For information in English or Chinese check the website of the RIVM