Blues on Schools opnieuw een succes

Leerlingen klappen en zingen mee

Op donderdag 4 juli 2019 vond de tweede editie van Blues on Schools plaats op het Maerlant College. Blues on Schools is een project waar leraren en muzikanten samenwerken om het ontstaan van de bluesmuziek te delen met jongeren. Het uitgangspunt is dat hierdoor de maatschappelijke thema’s beter begrepen worden.

Bij de door stichting Brielle BluesDag georganiseerde sessie vermaakten Guy Verlinde, Karl Zosel en Thierry Stiévenart in drie sessies zo’n 160 havo en vwo-leerlingen van het Maerlant College. In België toert Guy Verlinden, ook wel bekend als Lightnin’ Guy en winnaar van de Belgische Blues Challenge 2011, al geruime tijd langs scholen met zijn project “geworteld in The Blues”. Samen met Karl Zosel op bas en Thierry Stiévenart op drums neemt hij de leerlingen op enthousiaste wijze mee op een muzikale reis. Begeleid met anekdotes belichten zij de ontstaansgeschiedenis en de sociaal-culturele achtergrond van bluesmuziek. 

Blues als basis

De blues wordt als basis beschouwd voor de evolutie van de hedendaagse pop- en rockmuziek. De blues vindt zijn oorsprong vanuit de katoenvelden in Mississippi waar de Afro-Amerikaanse slaven hun working songs zongen. Hierna ontwikkelde deze muziekvorm zich tot de basis van de boogie, shuffle, soul, funk, disco en rock ’n roll. Voor velen muzikanten als Elvis Presley, James Brown en Jimi Hendrix was de blues een inspiratiebron, maar ook hedendaagse sterren als Adele, The White Stripes en Lenny Kravitz zijn erdoor geïnspireerd. De reis eindigt bij R&B met de muziek van hedendaagse idolen als Beyoncé en Rihanna, waar de havo en vwo-leerlingen op meeklappen en zingen.

,,Ik hoop dat ik vandaag het virus van de blues heb verspreid en dat velen uiteindelijk door de blues zullen worden geïnfecteerd”, aldus Guy Verlinde.