Coronavirus

In de regio Wuhan in China is in 2019 het nieuwe coronavirus uitgebroken. De maanden erna is het virus ook verspreid in Europa en Nederland. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiĆ«nten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Het is belangrijk om met elkaar, overheden, ondernemers, organisaties en inwoners samen te werken om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Maatregelen vanuit de rijksoverheid

Om het coronavirus onder controle te houden is naleving van de basisregels belangrijk. Het risico is nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, komt er wel stapsgewijs meer ruimte.
 

Lees hier de landelijke maatregelen

Wat kun je zelf doen?

De belangrijkste basisregels die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
  • Hou 1,5 meter afstand tot anderen

Deze basisregels gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Heeft u vragen over het coronavirus?

De Rijksoverheid heeft een speciaal telefoonnummer ingesteld voor vragen over corona. Bel naar 0800 - 1351 (bereikbaar tussen 08.00 en 20.00 uur)

Kijk op de website van de Rijksoverheid of het RIVM voor de meest actuele informatie over het coronavirus. Voor regionale informatie kijk op de website van de GGD Rotterdam- Rijnmond

For information in English or Chinese check the website of the RIVM or the website of the Dutch Government

Heeft u vragen over het testen op het coronavirus?

Op de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond vindt u alles over het testbeleid: 

De GGD Rotterdam-Rijnmond kan testen of iemand het coronavirus bij zich draagt. Bij mensen die ernstig ziek zijn, test de GGD thuis. Voor specifieke doelgroepen is een externe testlocatie opgezet. Ook maakt de GGD Rotterdam-Rijnmond gebruik van mobiele testlocaties die scholen of zorginstellingen bezoeken.

Uitleg en informatie coronavirus voor mensen met een verstandelijke beperking en laaggeletterden

Op de website corona.steffie.nl legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking en laaggeletterden. 

Bereikbaarheid en dienstverlening gemeente

Ondernemers en verenigingen

Nieuwsberichten

Onderwijs en kinderopvang

Landelijke maatregelen

Noodverordening