Coronavirus

In 2019 is het coronavirus uitgebroken. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Het is belangrijk om met elkaar, overheden, ondernemers, organisaties en inwoners samen te werken om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Maatregelen vanuit de rijksoverheid

Om het coronavirus onder controle te houden is naleving van de basisregels belangrijk. Het risico is nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, komt er wel stapsgewijs meer ruimte.
 

Lees hier de landelijke maatregelen

Wat kun je zelf doen?

De belangrijkste basisregels die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
  • Hou 1,5 meter afstand tot anderen
  • Werk zo veel mogelijk thuis

Deze basisregels gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Heeft u vragen over het coronavirus?

Vragen vover de laatste corona maatregelen binnen gemeente Brielle, kunt u mailen naar crisisbeheersing@brielle.nl (Tijdens werkdagen ontvangt u binnen 3 uur een antwoord). 

De Rijksoverheid heeft een speciaal telefoonnummer ingesteld voor vragen over corona. Bel naar 0800 - 1351 (bereikbaar tussen 08.00 en 20.00 uur). Kijk op de website van de Rijksoverheid of het RIVM voor de meest actuele informatie over het coronavirus.

Voor veel gestelde vragen over het toepassen van de laatste maatregelen vanuit de rijksoverheid, zie de website van Rijnmondveilig

Voor regionale informatie kijk op de website van de GGD Rotterdam- Rijnmond

For information in English or Chinese check the website of the RIVM or the website of the Dutch Government

Heeft u vragen over het testen op het coronavirus?

Op de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond vindt u alles over het testbeleid: 

De GGD Rotterdam-Rijnmond kan testen of iemand het coronavirus bij zich draagt. Bij mensen die ernstig ziek zijn, test de GGD thuis. Er zijn in de regio 5 testlocaties waar u zich kunt laten testen. Maak een afspraak via de GGD Rotterdam-Rijnmond, online via www.coronatest.nl of via het landelijke telefoonnummer 0800-1202. 

Heeft u vragen over  thuisquarantaine?  

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. U blijft bijvoorbeeld thuis als u klachten heeft die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts. Hoe lang u in quarantaine gaat en wat de regels zijn verschilt per situatie.

Lees meer op de website van de rijksoverheid in welke situaties u thuis moet blijven en waar u terecht kunt voor hulp als u in thuisquarantaine gaat door corona.

Gemeente Brielle en quarantaine 

Heeft u hulp nodig in thuisquarantaine, die niet door uw netwerk (familie/vrienden/buren) geboden kan worden, gedurende de tijd dat u in quarantaine zit, dan kunt u contact opnemen met de gemeente of link naar de flyer “lokale hulp en steun bij quarantaine” voor meer informatie en adressen.

Gemeente Brielle verstrekt ook een quarantainepakket. Wilt u een thuisquarantainepakket aanvragen? Neem dan contact op met de gemeente op telefoonnummer: 0181-471111.

Corona en vaccinatie

Voor vragen en de laatste ontwikkelingen over vaccinatie, verwijzen wij u naar de website van de rijksoverheid.

Uitleg en informatie coronavirus voor mensen met een verstandelijke beperking en laaggeletterden

Op de website corona.steffie.nl legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking en laaggeletterden. 

Bereikbaarheid en dienstverlening gemeente

Ondernemers en verenigingen

Nieuwsberichten

Onderwijs en kinderopvang

Landelijke maatregelen

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19