Vuurwerk

week 2 - 2016

Oudjaarsnacht is in Brielle zeer rustig verlopen. Brandweer en ambulance hoefden elk maar één keer uit te rukken, voor kleine zaken. De schade in de publieke ruimte als gevolg van vuurwerk viel ook mee: ruim € 4000. Ten opzichte van vorig jaar bijna tweederde minder. Vreugdevuren op straat kwamen nauwelijks voor of bleven zeer beperkt. En naar mijn indruk, bevestigd door politie en BOA’s werd er voor het toegestane afsteekmoment ook relatief weinig vuurwerk geknald. Kortom, weinig aanleiding tot klagen dit keer en een compliment voor de inwoners van onze gemeente. Want zij hebben van Oud en Nieuw een leuk en gezellig feestje gemaakt, zonder incidenten en met slechts een beetje vandalisme. De hemel boven Brielle werd na 24.00 uur verlicht door prachtig siervuurwerk. Zo hoort het natuurlijk ook!

Het beeld dat Brielle liet zien, lijkt ook het beeld van heel Nederland. Deze oudjaarsviering was in het hele land rustiger dan voorgaande jaren. Naar verluidt is er afgelopen jaarwisseling  ook veel minder vuurwerk gekocht en afgestoken. Steeds meer gemeenten passen vuurwerkvrije zones toe, die effectief lijken te zijn. Dit jaar heb ik maar weinig burgemeesters horen pleiten voor een verdere inperking van het afsteken van vuurwerk. Dat was vorig jaar wel anders. Feit blijft natuurlijk dat er nog steeds een enorme capaciteit aan politie, brandweer en hulpverleners tijdens de oudjaarsviering op de been  moet worden gebracht. De maatschappelijke kosten voor de jaarwisselingen zijn dus navenant hoog. Ook hoorde ik de politie waarschuwen voor zeer zwaar illegaal vuurwerk dat meer en meer in omloop komt. De kracht van een Cobra 20 is vergelijkbaar met de kracht van een handgranaat! Levensgevaarlijk!

Er komt wel steeds meer discussie of gemeenten niet een groot centraal vuurwerk moeten gaan organiseren. Om daarmee de verkoop van consumentenvuurwerk nog meer te ontmoedigen en misschien zelfs wel te verbieden. Een groot centraal vuurwerk heeft zo zijn charme. Niet alleen is de kwaliteit en de schoonheid van het siervuurwerk dan nog hoger, ook kan zo’n grote samenscholing van inwoners nog meer gezelligheid geven. In Rotterdam bij de Erasmusbrug is het een prachtig schouwspel. 

Toch heb ik mijn bedenkingen bij het organiseren van grote centrale vuurwerkevenementen door gemeenten tijdens Oud en Nieuw. In dat geval betalen gemeenten immers een enorm bedrag om dat vuurwerk door gespecialiseerde bedrijven te laten afsteken. Er zullen bovendien hoge kosten voor de particuliere beveiliging moeten worden gemaakt. De politie moet immers beschikbaar blijven voor het patrouilleren op andere plekken in de gemeente. Mijn belangrijkste zorg betreft ook die veiligheid. Want zelfs als consumenten geen gelegaliseerd vuurwerk meer kunnen kopen, is de kans dat er toch een paar gekken met zwaar illegaal vuurwerk zich in zo’n menigte begeven, volgens mij groot. En in dat geval wordt het veel minder gezellig tijdens Oud en Nieuw.

Vooralsnog pleit ik er dus voor om niet tot het organiseren van centrale vuurwerkshows over te gaan en de verkoop van consumentenvuurwerk ook niet te verbieden. De verkoopperiode mag wat mij betreft wel tot de laatste dag van het jaar beperkt worden, maar veel meer maatregelen zou ik niet willen nemen.

Het allerbelangrijkste is dat onze burgers zich zelf enige beperking opleggen. En met een bescheiden hoeveelheid toegestaan vuurwerk, liefst siervuurwerk, het met elkaar gezellig maken in de eigen buurt of straat. Dan blijft oudjaarsnacht een moment om naar uit te kijken, is het ook voor ouderen weer gezellig om naar buiten te gaan en kunnen huisdieren enkele dagen langer rustig worden uitgelaten.