Vrijwillige dienders

week 6 - 2015

Een paar weken geleden schreef ik in mijn blog over de mooie prestaties van de vrijwillige brandweerlieden van Brielle en Zwartewaal. En hoe geweldig het is dat zo’n essentiële overheidstaak in belangrijke mate drijft op vrijwillige inzet van betrokken burgers. En dat ook nog tegen de hoogste professionele kwaliteitsmaatstaven.

Dat er vrijwilligers bij de brandweer werken is redelijk breed bekend. Maar weet u dat er ook bij de politie veel vrijwilligers werken? Ik wist het wel, maar eerlijk gezegd had ik tot voor kort niet echt een idee wat die vrijwilligers bij de politie allemaal doen.

Sinds een paar dagen heb ik mijn beeld over de politievrijwilligers wat completer gemaakt. Daar was een mooie aanleiding voor. Want op 4 februari wordt  Frank Pikart, als politievrijwilliger werkzaam bij het Wijkteam Brielle/Westvoorne, door regioburgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, gehuldigd. Hij is dan namelijk 10 jaar als politievrijwilliger werkzaam geweest.

Frank zet zich bij het Wijkteam Brielle/Westvoorne vooral in bij horecacontroles, alcoholcontroles in het verkeer, bij evenementen en andere preventieve veiligheidsacties. Hij doet dat gemiddeld twee dagen per maand. Daarnaast heeft hij zijn gewone werk in de werving en recruitment van werknemers in de havenbedrijven. Zijn vrouw werkt bij de rechtbank in Rotterdam. Je kunt dus wel stellen dat ze allebei een bijzonder tic hebben voor openbare orde en veiligheid.

De werkzaamheden van Frank passen helemaal in het plaatje van de meeste politievrijwilligers. Ze assisteren bij grote evenementen, zoals voetbalwedstrijden, helpen bij lastige verkeerssituaties of surveilleren op marktdagen. Sommigen doen vooral administratieve taken of werken aan de balie van een politiebureau. Ik sprak ook een politievrijwilliger die zich met de verzorging van arrestanten bezighoudt. Allemaal hele nuttige ondersteunende functies, die de “echte” agent helpen om meer tijd te steken in het oplossen van misdrijven en opsporen van wetsovertreders. Op straat zijn ze de  ogen en oren van de politie.

Overigens zijn de politievrijwilligers nauwelijks van “echte” dienders te onderscheiden. Ze dragen het zelfde uniform. Een politievrijwilliger draagt handboeien, pepperspray en wapenstok, maar in het algemeen geen dienstwapen. En ook vrijwilligers bij de politie moeten aan stevige opleidingseisen voldoen om in aanmerking te komen. Je begint als volontair en wordt na enige tijd beëdigd als Vrijwillig Ambtenaar – Administratief Technisch. Die functie-aanduiding is natuurlijk verschrikkelijk: politievrijwilliger klinkt een stuk beter en geeft ook veel meer duidelijkheid. Als je ook niveau 3 hebt bereikt, dan fungeer je min of meer op hetzelfde niveau als een professioneel agent.

Op dit moment kent de Politie Eenheid Rotterdam liefst 491 van deze vrijwilligers. Er is permanent plaats voor nieuwe mensen. Ik zou zeggen: heeft u naast uw werk nog wat tijd over, vindt u veiligheid een belangrijk goed en houdt u van een collegiale en interessante omgeving om vrijwilligerswerk te doen: meld u dan vooral aan!

Vrijwillige politiediender: het klinkt niet alleen goed, maar het is volgens mij ook een vrijwilligersfunctie waarvoor we maatschappelijk onze handen dicht mogen knijpen.