Vierpolders sport

week 21 - 2018

Je kunt het niet missen! Als je richting Vierpolders rijdt zie je het staan: Samen 50 jaar Sportweek Vierpolders. Je rijdt er in een zoef langs. Maar als je het even tot je door laat dringen, dan groeit het ontzag. Vijftig jaar achter elkaar een sportweek organiseren, hoe krijgen ze het voor elkaar?

Het is inderdaad een dijk van een prestatie, wat dit - toch niet zo heel groot - dorp al een halve eeuw lang voor elkaar heeft gekregen. Al vijftig jaar wordt er in de maand juni een hele reeks van sportieve activiteiten georganiseerd, waar een groot deel van de dorpsbewoners aan mee doet.

In het prachtige herinneringsboek van Frans Lugtenburg staat hoe het ooit eind jaren zestig  is begonnen. Met een paar dorpsbewoners die een idee hadden om een nieuw sport evenement te organiseren, waar iedereen aan mee kon doen, ook mensen die geen lid waren van een van de sportverenigingen. In het eerste jaar ging het nog maar om een paar activiteiten, gedurende enkele dagen. Maar het groeide al snel uit tot meer dan een week vol met sportieve uitdagingen. Jong en oud kunnen er aan meedoen. En je hoeft zeker niet door en door getraind te zijn om iets van je gading te kunnen vinden. Het aanbod is zeer divers. En het aantal deelnemers is daarom ook enorm groot. Wie niet kan deelnemen aan een sportieve uitdaging, helpt wel mee aan de organisatie of treedt op als scheidsrechter. En zo verbroedert de Sportweek al vijftig jaar lang de inwoners van Vierpolders.

Uiteraard vindt er in de Sportweek ieder jaar een prachtig dorpsfeest plaats. Om het geld voor de Sportweek bij elkaar te krijgen, wordt er ieder jaar ook een enorme vlooienmarkt  georganiseerd.

Ik heb wel eens horen zeggen dat het de grootste snuffelmarkt van heel Voorne-Putten is, zo veel  exploitanten huren er een kraam. Deze markt trekt enorm veel bezoekers aan, waarvoor heel wat parkeer- en verkeersmaatregelen genomen moeten worden. Maar ieder jaar loopt de organisatie gesmeerd, dankzij een sportweekbestuur dat na zoveel jaar alle puntjes volledig op orde heeft.  

Waarin een klein dorp groot kan zijn! Dat gevoel bekruipt mij ieder jaar weer als ik de aankondigingen van de Sportweek zie verschijnen. Deze vijftigste editie is een mijlpaal, voor de organisatie en voor het dorp als geheel. Een geweldige prestatie, waar iedereen in het dorp heel erg trots op mag zijn!

Twee generaties Vierpolderaars hebben van de sportweek een succes gemaakt. Ik hoop dat ook de volgende generaties er van kunnen blijven genieten en zich ook weer inzetten voor de organisatie. Namens het gemeentebestuur feliciteer ik de stichting Sportweek Vierpolders van harte met dit mooie jubileum. Het wordt vast een hele speciale editie. Ik vind het enorm jammer dat ik vanwege een weekje vakantie niet bij de opening aanwezig kan zijn. Bij de 51ste editie hoop ik er bij te zijn.