Vakantiekinderen

week 34 - 2015

Als eerstejaars burgemeester maak je alles wat in Brielle gebeurt voor het eerst mee. Een waar genoegen. Zeker in Brielle, waar ieder evenement niet alleen een heel plezierig karakter heeft, maar ook een hoog gehalte aan kwaliteit, creativiteit en gemeenschapszin.

Sinds mijn vakantie alweer verschillende evenementen meegemaakt. Helaas heb ik Brielle Blues gemist, omdat we die dag op vakantie gingen. Maar het Vertelfestival (“op verhaal komen in Brielle!”) en de drukbezochte zomermarkt vorige week heb ik gelukkig wel mee beleefd.

Afgelopen zaterdag mocht ik bij de afsluiting en prijsuitreiking van de Jeugd Wieler Tour Brielle zijn. En dinsdag was ik samen met de wethouders Verbeek en Borgonjen even bij Speelstad, dat die dag van start was gegaan. Deze laatste twee evenementen zijn volledig gericht op de kinderen van Brielle en omgeving. Beide evenementen worden al vele tientallen jaren georganiseerd en ieder jaar weer is het een groot succes. Het is dat de organisaties een limiet moeten stellen aan het aantal deelnemers, want zowel de Jeugd Wieler Tour als Speelstad hadden vele kinderen extra kunnen opnemen, zoveel belangstelling was er voor.

Ik was ook enorm onder de indruk van wat ik bij beide evenementen heb gezien. De Jeugd Wieler Tour heeft 180 kinderen zes dagen lang ieder dag bezig gehouden met eerst een flinke fietstocht over heel Voorne-Putten (zelfs tot op Goeree), en daarna leuke en sportieve activiteiten en iedere dag optredens van kinderen. U kunt zich wel voorstellen hoeveel logistieke voorbereiding dit kost en hoeveel aandacht er moet zijn voor de verkeersveiligheid onderweg en op de activiteitenplekken. Er zit dan ook een geweldige organisatie achter die op 33 (!) jaar ervaring kan bogen. Mooi is dat alle 18 teams gesponsord werden door een Briels midden- en kleinbedrijf, waarop de ondernemers overigens net zo trots waren als de deelnemende kinderen, zoals ik tijdens het winkelen bij enkele van die ondernemers heb kunnen vaststellen. Mooi ook dat op de afsluitende dag hal van Sportcomplex Dukdalf bomvol zat met kinderen, ouders en grootouders, om dat mee te vieren.

Ook Speelstad is een evenement dat kan terugzien op 25 eerdere edities. Aan dit driedaagse evenement doen dit jaar maar liefst 560 kinderen mee, waarmee het verreweg de grootste vakantieweek voor kinderen is in de wijde regio. Het was op het Prikkevest weer een waar spektakel. Niet alleen door de honderden timmerende en huttenbouwende jongens en meisjes, maar ook door alles wat er nog omheen gebeurde. De grote tent, met creatieve activiteiten, klimmogelijkheden en natuurlijk door de muziek en de optredens. Ouders zijn strikt verboden op het terrein, waardoor het echt een kinderfestijn is. Ook hier natuurlijk weer vele tientallen vrijwillige begeleiders die alles in goede banen leidden. En veel Brielse bedrijven die voor de sponsoring garant staan. De feestavond op woensdag voor de ouders moet nog komen, maar ook dat is jaarlijks een groot succes heb ik al begrepen.

Beide kinderactiviteiten zijn ooit begonnen om ook kinderen uit de wat minder welgestelde gezinnen een leuke vakantie te gunnen. Of dat mooie sociale doel nog steeds zo centraal staat, weet ik niet zeker. Maar wel zeker is dat beide organisaties voor heel veel Brielse kinderen een aantal prachtige vakantiedagen verzorgen. Voor werkende ouders betekent het een stukje ontlasting, want hun vakantie duurt nou eenmaal wat korter dan de schoolvakanties. En voor de kinderen betekent het heel veel nieuwe en leuke contacten.

Mijn grootste waardering gaat uit naar de vrijwillige bestuurders van deze organisaties en de vele vrijwillige begeleiders. Zij offeren een aantal van hun eigen vakantiedagen op om de kinderen deze mooie vakantiedagen te geven. Die enorme betrokkenheid en verbondenheid maken beide kinderactiviteiten tot unieke evenementen.

Ik wens ze dan ook nog vele jaren toe en hoop dat de deelnemende kinderen van nu over een aantal jaren het stokje als vanzelfsprekend zullen overnemen.