Trots op ons eigen Stedelijk

week 25 - 2019

Volgens het CBS telt Nederland liefst 680 musea. Om mee te tellen moet je voldoen aan een aantal eisen. Openingsuren en -periode, open toegang, een eigen collectie of langdurige bruiklenen, een museaal beleidsplan, een jaarverslag en een website. Nederland is zonder meer het land met de grootste museumdichtheid van de wereld. Bovendien met een geweldige aantrekkelijkheid voor het publiek, want alle musea samen trokken in 2017 meer dan 39 miljoen bezoekers. Dat is meer dan de hele betaalde voetbalcompetitie bij elkaar. 

In Brielle zijn we terecht geweldig trots op het Historisch Museum Den Briel. De Tachtigjarige Oorlog. Ooit in 1912 begonnen als Trompmuseum – na een schenking van een prachtige collectie prenten van kunstmecenas Alexander Verhuell aan Brielle – is het museum nu een zeer professioneel en museaal volwaardig stedelijk museum. Vanaf 2012 is het gevestigd in het hart van Brielle in het voormalige raadhuis en waaggebouw en stadsgevangenis. De bevrijding van Den Briel door de Watergeuzen, de moord op de geestelijken die later de Martelaren van Gorcum werden en de zeehelden die de stad voortbracht worden hier op een prachtige manier gepresenteerd. Met een beperkte staf aan beroepskrachten en meer dan 50 vrijwilligers levert het museum ieder jaar weer buitengewone prestaties. Naast het museum aan de Markt wordt ook de historische locatie De Stenen Baak in Oostvoorne beheerd. Op 6 juli opent in Zwartewaal het Visserijmuseum met een vaste expositie over het rijke visserijverleden. 

Jaarlijks organiseert het museum kleine en grote exposities, publicaties, lezingen en educatieve activiteiten voor kinderen. Naast permanente taken als onderhoud en restauratie van de collectie en het uitvoeren van historisch onderzoek. Het museum weet zichzelf telkens weer te overtreffen. Vorig jaar was er de mooie expositie over de Vrouwen van Willem van Oranje. Afgelopen zaterdag is de prachtige tentoonstelling over de Gebroeders Johan en Cornelis De Witt geopend. De broers uit Dordt die ondanks hun indrukwekkende bestuurlijke carrières door het volk op beestachtige wijze aan hun einde gebracht werden. De expositieruimte van het museum is daartoe flink uitgebreid. Bovendien heeft het museum tal van kostbare bruiklenen van andere musea – waaronder het Louvre in Parijs – weten te verwerven. Dat geeft mede aan hoeveel vertrouwen het museum ook geniet bij de collega’s in binnen- en buitenland. En dat het museum over een uitgebreid netwerk beschikt. Komend weekend wordt in het voormalige stadhuis van Geervliet nog een dubbeltentoonstelling geopend, waarvoor wordt samengewerkt met de gemeente Nissewaard. 

We mogen ons in Brielle en op Voorne-Putten in de handen knijpen met zo’n ambitieus en prestatief museum. Het is één van de parels waarmee onze gemeente zich onderscheidt van vele andere gemeenten. Dat er nog vele mooie tentoonstellingen en bijzondere activiteiten mogen volgen!