Super week

week 51 - 2015

Ik heb een hekel aan het steeds meer gebruikte woord ‘super’. Vooral de jongere generatie kan er wat van. Alles is super mooi, super dol, super gaaf, super spannend en ga zo maar door. ‘Super’ lelijk vind ik het!

Maar omdat ik ook een beetje met de tijd mee moet gaan, vorige week was een super week. Een week met hoogtepunten, waar je als burgemeester een goed gevoel van krijgt.

Zo was er de kennismaking met het nieuwe bestuur van de Stichting Zwartewaalse Belangen. Een belangrijke stichting want die faciliteert en ondersteunt diverse evenementen die in Zwartewaal plaatsvinden. Daarom onmisbare schakel voor de organisatoren daarvan. Het nieuwe bestuur bestaat uit jonge dertigers, de meeste jonge ouders die naast hun drukke werkzaamheden bereid zijn als vrijwilligers de handen uit de mouwen te steken. Fantastisch voor Zwartewaal!

Dinsdag was er gemeenteraad. Voor het eerst in mijn ruim een jaar durende burgemeesterschap waren er insprekers. Ik begon me over het ontbreken daarvan al een beetje zorgen te maken. Want zou er dan nooit iets op de agenda van de raad staan wat omstreden is en waarover de burgers zich nog een keer naar de raad willen uitspreken? Deze eerste keer waren er meteen drie insprekers, over de verhoging van de toeristenbelasting. Over dat inspreken zelf was ik dus heel blij.
De drie insprekende recreatie ondernemers waren tegen de verhoging, maar hekelden ook het proces dat eraan vooraf was gegaan. Ze hadden nog niet veel vertrouwen in de nieuwe marketingorganisatie die de regiopromotie van Voorne-Putten ter hand moet nemen. Niet zo’n fraaie start dus en voor het college een stevige aansporing om die twijfels in 2016 weg te nemen. Wel heel mooi voor de lokale democratie! De insprekers wisten namelijk wel te bereiken dat er tijdens de vergadering nog spontaan een motie werd gemaakt en unaniem aangenomen waarmee de raad de hand strak aan de pols gaat houden in dit dossier. Inspreken heeft dus zin!

Tijdens de raadsvergadering kreeg ik een mooi samengesteld fotoboek van mijn installatie in de St. Catharijnekerk op 28 oktober jl. Een mooie herinnering aan een mooie plechtigheid.

Woensdagavond hadden veel ondernemers de weg gevonden naar ons Raadhuis. Gemeente en Ondernemersvereniging Brielle organiseerden samen een interessante netwerkavond. De laatste keer dateerde al weer van begin 2014. Het thema was ‘samenwerking’. Zowel ondernemers met elkaar, als gemeente en ondernemers samen. En niet alleen lokaal, maar steeds meer regionaal. Gemeente en ondernemers kunnen als partners samen vorm geven aan werkgelegenheid en vitale bedrijvigheid. Dat die boodschap door alle aanwezigen werd gedeeld, gaf mij een goed gevoel.

Vrijdag was het weer lichtjesavond. Dit keer opgeluisterd door het  gaaf zingende zangkoor Jason uit Havlickuv Brod, onze Tsjechische zusterstad. Het koor, dat al sinds 1859 bestaat, was drie dagen in Brielle te gast. In mijn toespraak heb ik het een mooie afsluiting genoemd van een prachtig jubileumjaar van de stedenband tussen Brielle en Havlickuv Brod. Die bestaat 30 jaar en is daarmee de eerste en oudste stedenband tussen een Nederlandse en een Tsjechische gemeente. Onder andere de grote kerstboom die jaarlijks op de markt staat, is te danken aan deze stedenband. En overigens ook aan de inzet van een aantal betrokken plaatselijke ondernemers!

U begrijpt dat ik mij vorige week weer een super trotse burgemeester heb gevoeld!