Samenlevingskracht

 week 23 - 2015

De afgelopen week had ik weer het voorrecht om bij verschillende evenementen aanwezig te kunnen zijn. Dat blijft één van de leukste kanten van het burgemeesterschap.

Zonder de andere te kort te willen doen, waren er twee evenementen die wel een hele  bijzondere  indruk op mij hebben gemaakt.

De eerste was Cyriel’s Run. Honderden schoolkinderen van de christelijke basisscholen Anker en ’t Geuzenschip liepen zoveel mogelijk rondjes van een parcours dat rond de scholen in de Goote was uitgezet. Het doel was om zoveel mogelijk geld bij elkaar te lopen om het onderzoek naar hersenstamkanker te ondersteunen. Een zeldzame vorm van kanker die jaarlijks bij een beperkt aantal jonge kinderen in ons land aan het licht komt, waarvoor nog geen genezing bestaat. Een prachtig initiatief van CBS Anker, maar met een hele trieste aanleiding. Twee jaar geleden namelijk overleed een jonge leerling van de school Cyriel Rijsdijk op 7-jarige leeftijd aan deze vreselijke ziekte. En dat was reden om in zijn naam dit sportieve evenement te gaan organiseren, dit jaar voor de tweede achtereenvolgende keer.

Het deed mij goed om zoveel kinderen, ouders en grootouders bij de school te zien. Ik vond het heel bijzonder om enkele woorden met de beide ouders en de opa van Cyriel te kunnen wisselen. Leerkrachten, ouders en vrijwilligers hebben zich enorm ingezet om van het evenement een succes te maken. Heel veel sponsoren hebben een financiële bijdrage geleverd en veel ouders, buren en familieleden hebben de kinderen een bijdrage  toegezegd voor elke rondestempel die ze bij elkaar konden lopen. Met elkaar is er een enorm mooi evenement neergezet. Trots was ik dan ook op de stempel die ik kreeg  toen ik een rondje meeliep. Niet zozeer trots op mijn eigen prestatie maar op het waardevolle moois dat hier was georganiseerd.

Een bijzonder evenement. Ontroerend, maar ook hartverwarmend om te zien wat saamhorigheid vermag. En hoe iets zeer verdrietigs in iets positiefs kan worden omgezet. Ik hoop dat er weer heel veel geld is opgehaald.

Zaterdagochtend raakte ik ook onder de indruk van de Sportweek in Vierpolders. Een evenement van een hele andere orde, maar eveneens een bewijs van wat maatschappelijke krachtenbundeling mogelijk maakt.

De Sportweek in Vierpolders was zijn naam en faam al vooruit gegaan. Al in mijn eerste week als burgemeester kwam dit evenement ter sprake als één van de meest bijzondere in de gemeente. Ik heb het nu ook met eigen ogen kunnen zien welke mooie en grote vormen dit evenement heeft aangenomen in de 47 (!) jaar dat het nu wordt georganiseerd.

Een hele week lang allerlei sportieve activiteiten organiseren, voor jong en oud, sportief en minder sportief,  voor elk wat wils, is een enorme organisatorische en logistieke prestatie. Heel veel verenigingen en vrijwilligers werken eraan mee om hiervan een succes te maken. Naast al die bewegingsactiviteiten worden er ook nog gezellige feestjes en andere deelevenementen georganiseerd. Zaterdag was er ook een enorme Vlooienmarkt in de straten van Vierpolders. Meer dan 160 kramen stonden er opgesteld, misschien is het daarmee wel de grootste Vlooienmarkt op Voorne-Putten. Op een enorme hoosbui tijdens het opzetten na , bleef het  gelukkig zonnig en droog weer, zodat de markt zeer druk bezocht werd. Dankzij de verkeersbegeleiders en de extra parkeerterreinen was er ook verkeerstechnisch geen enkel probleem.

Ik heb voorzitter Wunold van Drunen van harte gecomplimenteerd met deze enorme prestatie die de dorpsbewoners van Vierpolders samen hebben neergezet met deze  Sportweek. Ook met dit evenement blijkt welke prachtige prestaties met samenwerking bereikt kunnen worden.

Mooi al die saamhorigheid en sociale kracht in onze gemeente!