Oudjaarsnacht

week 2 - 2015

Een bijzondere ervaring voor mij als nieuwbakken burgemeester was de nacht van oud en nieuw. Ik ben die nacht vanaf 23.00 tot ca. 03.30 uur de straat op geweest. Samen met mijn Hellevoetse collega Wubbo Tempel, ook nog maar kort geleden als waarnemend burgemeester aangetreden, werd ik door twee agenten gedurende die nacht door onze gemeenten gereden. Op een aantal plekken zijn we er even uit geweest en natuurlijk hebben we ons halverwege ook even opgewarmd op de centrale politiepost in Hellevoetsluis.

Van te voren was ik er al op gewezen dat de Oud en Nieuw viering in Brielle de laatste jaren rustig is verlopen. Gelukkig bleek dat ook dit jaar het geval, naar de smaak van de ervaren agenten was het zelfs misschien nog wel ietsjes rustiger dan voorgaande jaren. Het duurde even voordat het vuurwerk afsteken op gang kwam nadat de klok van het oude jaar was weggetikt. Wel brak er nog een fikse brand uit op een autosloperij in Hellevoetsluis, waar ook de brandweer uitrukpost uit Zwartewaal naar toe moest. Uiteraard ook de brandweer uit Hellevoetsluis zelf, die om 24.00 uur zelf overigens ook flink meedeed aan vuurwerk afsteken voor de kazerne. In Brielle gedroeg iedereen zich die nacht behoorlijk voorbeeldig. De gezelligheid stond voorop. Op de markt en bij de café’s in de Nobelstraat was het behoorlijk druk, maar verliep het zonder vervelende incidenten. Op sommige plekken waren de bewoners en winkeleigenaren al weer bezig om de vuurwerkresten netjes bij elkaar te vegen. Jammer was dat er in Vierpolders en ook elders in de gemeente toch wel weer wat schade is aangebracht aan verkeersborden, afvalbakken en ondergrondse afvalcontainers. De voorlopige stand staat op tenminste € 12.000 schade. Gelukkig waren er een hoop voorzorgsmaatregelen getroffen, anders was de schade nog veel groter geweest.

Na een paar uur slaap ben ik om 07.00 uur weer opgestaan om nog even door Brielle te rijden. De gemeentelijke buitendienst was in de vroege ochtend al weer begonnen met het schoonmaken van de pleinen en winkelstraten. Om een uur of 10 zag het er al weer pico bello uit. Een knappe prestatie. Het gezamenlijke ontbijtje om 10.00 uur op de Gemeentewerf was dan ook dik verdiend. Samen met de andere collegeleden heb ik de buitendienstmedewerkers bedankt en hen een gezond en plezierig nieuw jaar gewenst. Daarna kon ik eindelijk naar huis om even te ontspannen en een beetje bij te slapen op de bank. Dat lukte goed dankzij die traditionele, ietwat slaapverwekkende televisie-uitzendingen die er op Nieuwjaarsdag altijd zijn. Nog wel even mijn buren gedag gezegd en ze de beste wensen gedaan. Ik heb die nacht kunnen constateren dat politie, brandweer en hulpdiensten prima functioneren en dat ook de samenwerking met en de voorbereidingen door de gemeente zijn uitstekend verlopen.

Rustig aan het nieuwe jaar beginnen was er overigens niet bij. De eerste werkweek moest ik drie toespraken houden en dus ook voorbereiden. Gelukkig had ik ze allemaal al in grote lijnen geschreven zodat het een kwestie van bijpunten was. Vanaf zaterdag 2 januari tot en met de week van 12 januari heb ik in totaal liefst 19 verschillende nieuwjaarsbijeenkomsten. Een aantal regionaal, maar verreweg de meeste in onze eigen gemeente. Voordat u denkt dat ik vooral een burgemeester van feesten en partijen ben, we hebben er nog heel veel moeten afslaan en verdelen als College van B&W. Het deed mij buitengewoon goed om te zien hoeveel uitnodigingen van onze lokale maatschappelijke organisaties en instellingen er binnen kwamen. Dat betekent niet alleen dat al die organisaties graag de burgemeester en wethouders ontvangen, maar belangrijker nog: er wordt gewoon heel veel georganiseerd aan bijeenkomsten door onze lokale verenigingen en organisaties. Zowel voor de cohesie als voor de het netwerken zijn die nieuwjaarsbijeenkomsten buitengewoon functioneel. Wel veel oliebollen gegeten en glaasjes (alcoholvrije) champagne gedronken.

De nieuwjaarsbijeenkomst die op 5 januari door de gemeente samen met de Brielse ondernemersverenigingen in de BRES was georganiseerd, was in mijn ogen ook een groot succes. Een prachtig aangeklede zaal (compliment team van de BRES!) en een grote opkomst van inwoners, vrijwilligers, bestuurders en ondernemers. De Zilveren Erepenning van de Gemeente Brielle mocht ik uitreiken aan Jelle Holwerda, directeur van het Penta College Bahûrim. Het complot dat daarvoor met echtgenote en zoon was gesmeed was goed geslaagd, want de heer Holwerda was volledig overbluft. 

Inmiddels beginnen ook de gewone werkzaamheden weer toe te nemen. Het is weer even wennen om 2015 te schrijven in plaats van 2014. Een nieuw jaar vol nieuwe kansen en uitdagingen ligt voor ons! Ik wens u allen nog een gezond en succesvol nieuw jaar!