Oranjedag

 week 18 - 2015

Koningsdag in Brielle was zonovergoten, gezellig druk en een prachtig , sfeervol volksfeest. Ik heb er van genoten en met mij heel veel andere inwoners uit onze gemeente.

Voor burgemeesters is Koningsdag nooit echt een vrije dag, al blijft het één van de leukste dagen van het jaar. Voor mij en voor gemeentebode Frans de Greef begon het al om 8.00 uur in de ochtend. Frans moest de vlaggen hijsen op het gemeentekantoor en op het stadhuis. En ik moest mijn ambtsketen ophalen die voor een kleine reparatie naar de zilversmid was geweest. Onze bijzondere opsporingsambtenaren Sjaak Langeweg  en Wim Beijer waren al vroeg op pad om te controleren of alle auto’s weg waren van de plekken waar ze niet mochten staan op Koningsdag.

Daarna even een paar bakjes koffie gedronken bij de Nymph, om te zien hoe Sven Schreuder en zijn speciale hulptroepen bezig waren met de voorbereidingen van het Koningsdagontbijt. Meer dan 100 mensen hadden zich aangemeld voor dit ontbijt op straat. Een mooi aantal en met elkaar goed voor een mooie opbrengst voor het goede doel. In de Voorstraat en Nobelstraat begon het ondertussen al aardig vol te raken met kinderen en ouders die hun vrijmarkt koopwaar begonnen uit te stallen. Ik sprak twee dames van middelbare leeftijd die er al vanaf 5.30 uur zaten. Inmiddels behoorlijk verkleumd van de kou, hadden ze zich dik ingewikkeld met de beddenspreien die eigenlijk bedoeld waren voor de verkoop. Maar ze hadden naar eigen zeggen wel het beste plekje van Brielle.

Zelf kon ik helaas niet aan het Koningsdagontbijt meedoen. Ik moest namelijk om 9.00 uur bij de Dukdalf zijn om een bus met Zonnebloem gasten uit te zwaaien. Met 24 gasten uit onze gemeente en uit Hellevoetsluis, Westvoorne en Rozenburg,  en even zovele begeleiders, ging de Zonnebloem een weekje op vakantie naar het Brabantse Land. Ik heb mijn best gedaan met zoveel mogelijk ouderen nog even een praatje te maken, voordat het uitzwaaien kon beginnen. Een prima organisatie, de Zonnebloem, die zijn gasten zes hele mooie dagen weet te bezorgen.

Om kwart over 10 mocht ik de kinderspelen in Vierpolders openen. Daar waren al heel veel kinderen met prachtig versierde fietsen, skelters en karren. De eerste prijs ging naar een groepje kinderen die een mooie papieren windmolen hadden nagemaakt, die oranje stroom maakte. Een niet mis te verstaan protest tegen de vele windmolens die in de buurt van onze gemeente de laatste jaren zijn neergezet. Kinderen waarvan er later vast nog wel één of meer de politiek ingaan.

Stipt om 11.00 uur begon de Aubade voor het stadhuis. Een beetje spannend, want na alle berichten over de Aubade die niet door kon gaan vanwege gebrek aan vrijwilligers, was het toch een beetje afwachten. Maar er waren gelukkig heel veel mensen op de Markt. De scouts van Bas ’t Hart hezen de vlaggen van Brielle, Nederland en de Geuzen.  Libertates Primitiae  zorgde voor de muziek en de dames (en 1 heer) van het Infirmeriekoor zongen als nachtegalen.  De in grote getale opgekomen burgers van Brielle en ook de leden van het College zongen uit volle borst mee met de Koningsdag evergreens. Toen was het tijd voor de ballonnen. Dank aan Stichting Push en het Oranje Comité voor deze zeer geslaagde organisatie van de Aubade.

De lunch met de gedecoreerden in de Raadszaal was daarna ook een groot succes. Liefst 63 gedecoreerden en hun partners/begeleiders mocht het College verwelkomen. Het was zeer geanimeerd en onderhoudend. Ook heel prima verzorgd door onze onvolprezen gemeentebodes Marjan en Marja. Absoluut voor herhaling vatbaar.

Na de lunch nog even door het zeer volle centrum gelopen, waar de zon inmiddels volop scheen en de terrasjes vol zaten.

Vervolgens naar Zwartewaal om een paar potjes jeu de boules mee te spelen en naar de kinderspelen te kijken naast de Gaffelaar. Mooi om te zien hoe jonge ouders daar het Oranjecomité vormden en hoe enthousiast ze zich van de organisatie van de kinderspelen hadden gekweten. Wie zei er ook al weer dat Oranjecomités niet meer van deze tijd zijn? Of dat jonge mensen geen tijd hebben voor vrijwilligerswerk?

Om 16.00 uur was ik thuis en kon ik even languit op de bank. Opgelucht dat alle ‘verplichtingen’ weer goed afgerond waren. Daarna nog even lekker 1,5 uur op de fiets door en om Brielle gereden en van de zon genoten. Een prachtige Koningsdag!