Onze buur Rotterdam 

week 16 - 2019

Nederland is geen land van gedichten. Het kost dichters veel moeite om hun werk gepubliceerd te krijgen en dan gaat het meestal ook nog om zeer beperkte oplagen. De Vlaardingse dichter Levi Weemoedt zag zijn gedichtenbundel ‘Pessimisme kun je leren’ vorig jaar wel een bestseller worden. Dankzij publicist Öczan Akyol die in het tv programma ‘De Wereld Draait Door’ deze bloemlezing flink wist te promoten. Met de verhalen en gedichten van Levi Weemoedt was ik al sinds eind jaren ’70 bekend. Het is een en al treurigheid dat zijn werk kenmerkt, maar ook weer met zoveel humor dat het een genot is om die tragikomische verhalen en gedichten steeds weer opnieuw te lezen. 

Ik ken een dichter die ook gedichten maakt in hetzelfde genre van de light verse, die minstens zo goed zijn, zo niet beter. Albert Prins heet hij en hij woont in Oudenhoorn. In onze streek dus! Ik ken hem goed omdat hij medewerker is van de gemeente Brielle. In onze organisatie worden wij via intranet regelmatig verrast door een nieuw gedicht van zijn hand. En vrijwel altijd brengen die teksten mij in vervoering en mij niet alleen. Alberts gedichten zijn origineel en speels, oprecht en ernstig, maar ook vaak geestrijk en vermakelijk. 

Waarom vertel ik dit? Afgelopen vrijdag vond de jaarlijkse bestuurdersdag van de Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten (VZHG) in Rotterdam plaats. Een ochtend met presentaties en discussie en ’s middags excursies naar interessante locaties en projecten in onze grote buurgemeente. Zeer de moeite waard. Maar ik moest de hele dag denken aan een gedicht over Rotterdam dat Albert Prins diezelfde week op ons intranet had gepubliceerd. Het is een mooie ode aan die havenstad waarmee Brielle al vele eeuwen een hechte band heeft en aan zijn inwoners. Ik wil het u niet onthouden. 

Rotterdams Eindrijm

Kè je met Rotterdam rijmen dan?
Tuurlijk kè je met Rotterdam rijmen dan
Wat rijmt er niet op Rotterdam dan
Dat begint gelijk al met Schiedam dan
En Zwammerdam dan
En Vuilendam dan
En Ob- en Onderdendam dan
En West- en Oostknollendam dan
En zelfs het altijd lastige Hinderdam dan
Echt álles rijmt op Rotterdam dan

Behalve Nul-Twintig dan
Op Nul-Twintig rijmt helemaal niks dan
Maar Uitdam weer wel dan
En Durgerdam dan
Ja, zelfs het dorpje Nieuwendam dan
Rijmt op Rotterdam dan
Tuurlijk kè je met Rotterdam rijmen dan
Ik ben er een fan van dan!