Non-stop city

Week 23 - 2018

Wat je allemaal niet mist aan activiteiten in gemeente Brielle als je 9 dagen op vakantie gaat. In de doorsnee week tussen 25 mei en 3 juni vond hier een overvloed aan evenementen en gebeurtenissen plaats. Het beeld daarvan is vanuit het verre buitenland misschien nog wel scherper dan wanneer je gewoon in Brielle verblijft. Ik neem u even mee. Op sportief gebied was er de intocht van de Avondwandelvierdaagse in Zwartewaal, met veel muziek maar anders dan voorgaande jaren zonder samba musici en danseressen. In Vierpolders was er de aftrap van de 50ste Sportweek, waarover ik twee weken geleden schreef.

En last but not least plaatsten alle drie Brielse voetbalclubs zich afgelopen zaterdag ook nog eens voor de volgende ronde van de promotieduels. Als het beetje meezit speelt VV Brielle volgend jaar in de hoofdklasse en spelen VV Vierpolders en VV Zwartewaal in de derde klasse. Sportief, maar belangrijker nog, vooral voor het goede doel van KIKA, fietsten, Wim Fortuin en Bram Schot met een hele hoop ondersteuners zich gedurende 24 uur een slag in de rondte. Een schitterende prestatie, met een prachtige opbrengst van meer dan 11.000 euro.

Minder sportief, maar zo langzamerhand een mooie Brielse traditie aan het worden, was het vierde Bierfestival dat in ons beroemde ’t Kont van het Paard plaatsvond. Brielle is weer een echte bierstad aan het worden, waarbij het nu niet gaat om er zoveel mogelijk van te drinken, maar om van de smaak te genieten. Binnenkort wordt zelfs weer een eigen lokale brouwerij geopend.

Ladies Night vond eveneens plaats afgelopen week. Cuba Libre was het thema. En ook dit evenement is goed bezig om een vaste plek in de reeks van Brielse binnenstad evenementen te veroveren. Hier waren geheel in stijl wel de sambadanseressen aanwezig.

Minder vrolijk werd ik van een ernstig geweldsincident in het Brielse uitgaansweekend. Er zijn aanhoudingen verricht door de politie. Wat mij betreft worden er zware straffen in het vooruitzicht gesteld voor dit soort lafaards. Ook zijn er weer vernielingen aangebracht. Dit niettegenstaande het feit dat Brielle in de landelijke AD Misdaadmeter van vorige week zaterdag weer een aantal plaatsen gezakt was. Met plaats 209 staan we echt stevig in de onderste helft van alle gemeenten in ons land. Niet gek voor een uitgaansstad dat Brielle altijd is geweest. Ook met het veiligheidsgevoel van de Briellenaren is het beter gesteld, bewijst de Veiligheidsmonitor die deze week verscheen. Dat politie, horeca en burgemeester geen reden hebben om tevreden achterover te leunen is echter ook wel duidelijk, gezien het geweld en die vernielingen. 

En er was hevig noodweer, waardoor sommige plekken in de vesting Brielle bijna dreigden te overstromen en een aantal huizen en restaurants daadwerkelijk onderliepen. Ik hoop dat de schade meeviel voor de betrokkenen. In ieder geval was het even alle hens aan dek, voor de bewoners en uitbaters en voor de gemeentelijke diensten. De klimaatveranderingen maken dat we nog eens kritisch moeten kijken naar onze afwateringsmogelijkheden en onze rioleringscapaciteit. Brielle is daar overigens al mee bezig.

Ik was als gezegd dus de afgelopen ruime week op vakantie in Israel. Waarvan een dag of vijf in Tel Aviv. Ook in die stad gebeurt 24 uur en 7 dagen per week van alles. Deze week vindt daar bijvoorbeeld de grootste Gay Pride ter wereld plaats. De hele stad hing vol met de bekende regenboogvlaggen. Een jonge, zeer dynamische stad, met prachtige stranden, mooie pleinen en vooral heel veel restaurantjes, cafeetjes en terrasjes, die 24 uur per dag open zijn. Maar ook een stad met een aanzienlijk aantal opgaven als het gaat om de verkeersdruk en de kwaliteit van de openbare ruimte.

Tel Aviv noemt zich zelf “non-stop city”. Maar Brielle kan er ook wat van, zoals ik hierboven beschreef. Al is het gelukkig allemaal iets kleinschaliger. Non-stop city Brielle, het klinkt niet eens zo veel overdreven.