Niet normaal!

week 2 - 2020

Als Oud en Nieuw voorbij is gegaan zonder ernstige incidenten, slaak ik een zucht van verlichting. Dat laatste was afgelopen jaarwisseling gelukkig weer het geval. Geen persoonlijk letsel, geen grote branden, geen vechtpartijen en niet al te veel vernielingen en schade. Die opluchting was er toen ik na drie uur met de politie rondgereden te hebben weer bij huis werd afgeleverd. Ik liet via een berichtje op facebook en het AD weten dat Oud en Nieuw in Brielle “rustig was verlopen”. Dat leverde mij echter verontwaardigde mails op. Een mailschrijver sprak over “oorlog”. Anderen waren gevlucht en hadden de nacht in de auto doorgebracht. “Huizen stonden te trillen. Dieren en mensen in doodsangst of dit wel goed af zou lopen”. Iemand bleek met zwaar vuurwerk ernstig te zijn belaagd. Een aantal mensen was vanwege de huisdieren al bij voorbaat uit Brielle vertrokken. Hoe kunt u dit als rustig bestempelen, burgemeester? Dit is toch niet normaal?

Ik denk dat deze mailschrijvers volkomen gelijk hebben. Wat er tijdens Oud en Nieuw vanwege het vuurwerk allemaal gebeurt, is absoluut niet meer normaal. Uit mijn eerste reactie op de jaarwisseling blijkt dat ik ook de normen van wat aanvaardbaar is inmiddels behoorlijk verlegd heb. Ik ben blij dat er niet meer gebeurd is dan een autobrandje, een aantal opgeblazen ondergrondse containers en putten en een ingeslagen winkelruit. Dat onze twee brandweerploegen een aantal uren achter elkaar spontane vreugdevuren moesten blussen en vier politieauto’s rondreden om burenruzies te smoren en de brandweer bij te staan, vinden we acceptabel. 

Dat is het natuurlijk niet, al had het veel erger kunnen zijn. Het is absurd dat één keer per jaar alle hulp- en ordediensten moeten worden ingezet om deze geplande crisissituatie het hoofd te kunnen bieden om erge zaken te voorkomen. In Rijnmond moest de brandweer 702 keer uitrukken, de ambulances 160 keer. Oud en Nieuw lijkt een vrijbrief voor een aantal mensen om volledig los te gaan. Zowel met drinken als onverantwoordelijk met vuurwerk omgaan. Elders is het wel tot rellen gekomen, zijn er auto’s en panden in brand gestoken of veel vernielingen aangericht. De grote steden denkt u? Zoekt u maar op wat er in Uithoorn is gebeurd. Dat heeft allemaal niets met traditie te maken. Helaas zijn we er aan gewend geraakt. 

Hoog tijd dus dat onze regering lef toont en het zware consumenten vuurwerk gaat verbieden. Ik zal anders een jaarwisseling nooit meer rustig noemen.