Mijn eerste Eerste April

week 14 - 2015

De eerste 1 april die ik in Brielle als burgemeester mocht meemaken is achter de rug. En het was geweldig. In alle opzichten! Ik heb er enorm van genoten en dat gold ook voor mijn vrouw, dochter en schoonzoon, maar eigenlijk voor iedereen die ik sprak.

Ondanks de vele verhalen en you tube filmpjes over 1 april in Brielle, en ondanks de vele voorbereidende handelingen waarbij ik betrokken was geweest, had ik van te voren toch nog geen volledige beeld van wat me te wachten stond. Ik was dus niet alleen heel nieuwsgierig, maar ook wel een beetje gespannen. Wat gaat er allemaal gebeuren en is het inderdaad wel zo gezellig als het allemaal bedoeld was? Of gebeuren er ook meer grimmige dingen, die het plezier weer verzieken? Gedraagt iedereen zich een beetje zoals je mag verwachten als je feest viert of daar te gast bent?

Daar kwam nog bij dat de weerberichten de laatste dagen voor 1 april niet veel goeds voorspelden: niet alleen harde wind en koud, maar zelfs winterse buien met hagel en sneeuw. Ik had ook door de hard gierende wind in mijn appartement de nachten voor 1 april niet erg goed geslapen. De laatste briefing met de politiek, dinsdagavond 22.30 uur, hoorde ik hoeveel agenten die nacht en de volgende dag in touw zouden zijn. Dat klonk mij nogal fors in de oren, maar het zou toch niet voor niets zijn? Kortom, ik ging met een niet heel gerust gemoed de eerste 1 april van mijn leven tegemoet.

Al meteen vanaf het eerste moment van de dag liep het echter allemaal op rolletjes. De kalknacht verliep goed en rustig, hoewel er vele ramen beklad waren. De afspraak met de politie was dat het gedoogd kon worden als het bij het nette bleef, de bedoelingen en teksten van de kalkers ludiek bleken en het gebruikte materiaal geen schade zou toebrengen. Dat ludieke is niet helemaal gelukt want er waren helaas ook veel teksten met seksuele toespelingen en ook beledigingen, zelfs een enkel hakenkruis heb ik gezien. En erg veel spelfouten. Volgend jaar dan toch maar de cursus ‘Kalken zonder spelfouten’ organiseren van te voren?

Op 1 april ontvouwde zich steeds meer een prachtig schouwspel in de hoofdstraten van Brielle Vesting. Langzaam kwamen er steeds meer mensen op straat, waaronder heel veel in historische kledij. De Tsjechische vrienden uit onze zusterstad Havlickov Brod, die vanwege de harde wind een dag eerder met enorm vertraging op Schiphol aankwamen, waren al vroeg in het Stadhuis. We hebben samen het schuttersstuk in restauratie bekeken en een mooie groepsfoto gemaakt.  Daarna naar buiten voor de bordes scène met de sleuteloverdracht aan de burgemeester als startsein van het openlucht spel. Om 11.00 een interview met Radio Rijnmond, om 12.00 uur gastheer zijn bij de lunch voor de colleges van onze buurgemeenten die we hadden uitgenodigd. Vanaf 14. 00 uur ben ik samen met mijn vrouw de straten door geweest om de vele straatgroepen te bezoeken. Dat laatste moest een beetje serieus gebeuren, want ik was ook nog gevraagd te jureren voor wat de beste of mooiste straatgroep was. Dat gebeurde ’s avonds, bij het afsluitende feest in Danszaal De Werker. Tussendoor werd ik ook nog even spontaan gevraagd om de prijsuitreiking voor het Shantykoren festival in de Catharijne Kerk te doen. Geen probleem natuurlijk.

En natuurlijk hebben we de belangrijkste scenes van het spel gezien. De aankomst van de watergeuzen bij Den Briel, het rammeien van de poort en ten slotte de veroordeling van de  ‘oude’ Spaansgezinde vroedschap en veroordeling van de Spaanse commandant tot de strop en de uitvoering daarvan. De afloop is ieder jaar weer het zelfde, we hoeven ons nooit af te vragen wie er wint. Toch was het weer een geweldig stuk openlucht toneel dat er werd neergezet, waaraan honderden deelnemers met volle passie aan deelnamen.

Dat alles gebeurde terwijl de zon steeds meer ging schijnen en het zelfs mooi weer werd, ondanks de kou die bleef. Het openluchtspel, de straatgroepen, de ambachten en vooral de vele prachtig uitgedoste mensen waren het echter die voor de prachtige ambiance vormden die het kenmerkt vormt van 1 april in Brielle. Schitterend was het en uit de vele fotograferende bezoekers mag je afleiden dat ik dit niet zeg vanwege mijn chauvinistische blik. Iedereen vond het prachtig, ook de bestuurders van onze buurgemeentes die dit voor de eerste keer meemaakten.

Dank nog tenslotte aan de 1 April Vereniging die dit ieder jaar mogelijk maakt en de initiatiefnemer is. Het lijkt misschien zo vanzelfsprekend in Brielle dat het ieder jaar weer zo’n mooi spektakel wordt. Maar dat is het natuurlijk niet. Ieder jaar moeten weer tal van voorbereidingen getroffen worden, wet- en regelgeving veranderen, met alle mogelijke weersverwachtingen moet rekening gehouden worden, enzovoorts, enzovoorts. En dit jaar was er ook nog een nieuwe, onervaren burgemeester die bij de hand genomen moest worden. 1 April 2015 is weer perfect gelukt. Dank daarvoor aan iedereen die zijn bijdrage daaraan heeft geleverd. Ik zie nu al uit naar volgend jaar.