Met afstand de mooiste terrassen

week 26 - 2020

Smachtend verlangden we naar 1 juni. Toen mochten de terrassen, cafés en restaurants in Brielle weer open. In aangepaste vorm, dat wel. Met tafeltjes minimaal  1,5 meter van elkaar. In Brielle zelfs 1572 millimeter, met een knipoog naar het jaar waarin we de eerste vrije stad van de lage landen werden. Brielle, altijd iets extra’s, nietwaar?  Na ruim twee weken zien we dat de Briellenaren en de groeiende aantallen bezoekers de Brielse terrasjes weer ontdekt hebben. En er weer van genieten, ondanks de coronamaatregelen. Eindelijk weer een terrasje pakken als het lekker weer is.  Eindeloos ouwehoeren, je sores delen of nog liever je successen en samen plannen smeden. Of misschien je tafelpartner wel bekennen dat je hem of haar wel heel erg leuk vindt. Op een terras gebeurt altijd wat. En bijna iedereen is er vrolijk.

Mooi neveneffect is dat de samenwerking tussen de horeca-ondernemers en de gemeente door de corona-situatie sterk is gegroeid. In de weken tot 1 juni zijn door de horeca-ondernemers, ondersteund door de Koninklijke Horeca Nederland en de Brielse Binnenstad Vereniging samen met de gemeente, de 1,5 meter terrassen voorbereid. Liefst 22 horeca-ondernemers hebben een plan ingediend. Variërend van een zelf getekend A4tje tot een driedimensionaal computerontwerp van het aangepaste terras. Aan de hygiëne wordt goed aandacht besteed. Uiteraard ook aan de veiligheid. De bestaande terrassen zijn tot 1 november allemaal uitgebreid. Horecazaken die nog geen terras hadden, hebben er nu één gekregen. En wie weet kunnen we er ook nog inspiratie mee opdoen voor volgende jaren.

Ik ben er blij mee. Want ik heb het ook gemist in de maanden dat de horeca dicht moest. Een afspraakje op het terras, met het college een uitsmijter eten tussen de middag, bezoekers even de stad laten zien en napraten op een mooi plekje in de binnenstad. Lekker in de buitenruimte dineren op een mooie zomeravond. Of na een vergadering even een afzakkertje pakken. Het kan allemaal weer. Over het water turen bij de Meiden, mensen kijken bij de Hoofdwacht, genieten van het groen bij de Brielsche Aap, verrukkelijk eten bij Momenti en de Smaeck en als je reuzehonger hebt bij Chez André aan onze Turfkade boulevard. En dan doe ik een aantal andere horecazaken nog tekort. Want er is keuze genoeg. Brielle met zijn historische ambiance is een echte, gezellige terrassenstad.

Volgens de weersverwachtingen wordt het prachtig weer. Tot op het terras dus!