Kerstpakket

Week 52 - 2018

Afgelopen woensdag was het moment weer daar. In het stadskantoor van Brielle werd door personeelszaken de kerstpakketten uitgereikt. Aan medewerkers, oud medewerkers, raadsleden en bestuurders. Medewerkers en vrijwilligers van het stadsmuseum een dagje later. Een jaarlijks terugkerend ritueel, maar het levert iedere keer weer vrolijke gezichten op en een beetje spanning.  Wat zou er dit keer inzitten? Gelukkig was de doos niet zo zwaar. Daar is wel eens minder goed over nagedacht. Waarna je je een breuk sjouwde en je hoofd brak over hoe je dat enorme pakket op je fiets mee naar huis moest krijgen.  

Het kerstpakket van de gemeente bestond dit jaar helemaal uit producten uit Brielle. Er zat ook nog een klantenkaart van de Brielse Belangen Vereniging bij, met een mooi geldbedrag erop, te besteden bij de aangesloten Brielse middenstanders. Op deze wijze profiteren ook onze lokale ondernemers er nog van. Een mooie win-win situatie. Gemeente en ondernemers hebben elkaar nodig.

De gemeente Brielle houdt gelukkig aan het kerstpakket vast. Want ook het kerstpakket staat onder druk. Steeds meer bedrijven en organisaties geven immers een cadeaukaart in de vorm van een bankpasje. Of nog erger: een kaartje met een code om thuis - natuurlijk niet tijdens het werk -online te gaan shoppen. Die afschaffing komt vooral voort uit gemakzucht en zelfbescherming van de werkgever. Gemakzucht omdat je dan geen creativiteit of fantasie meer hoeft te hebben. Zelfbescherming omdat je het nooit iedereen naar de zin kunt maken en dus ook wel eens commentaar krijgt. Begrijpelijk misschien, maar ook wel erg gemakkelijk.

Ik ben dus sterk voor handhaving van het traditionele kerstpakket. En gelukkig is Denker des Vaderlands René ten Bos dat met mij eens. “Kerstpakketten versterken de gemeenschapszin. Uit het kerstpakket spreekt een verlangen van de werkgever naar verzoening op de werkvloer. Het ongenoegen en de wrevel in het werk van alledag krijgen plotsklaps een aura van mildheid. De rust aan het arbeidsfront is ermee gediend. De wereldvrede zelfs. Ik gun alle volkeren in de wereld een kerstpakket. Hoe dom is het om dit af te schaffen?” zegt hij in Radboud Magazine.

Voor mij markeert het kerstpakket vooral dat de kerstdagen eraan komen. Voor de meeste mensen -ook voor de werknemers en bestuurders van Brielle – zijn dat dagen van rust en gezelligheid in familie- en vriendenkring. Dagen waarop je even niet aan je werkschema hoeft te denken en de werkdruk van je af kunt schudden. Dagen ook voor bezinning en mooie plannen maken voor het komende jaar. Nederland staat nagenoeg stil rond de kerstdagen. En dat is maar goed ook, want zoveel van dat soort kostbare momenten zijn er niet meer in dit hectische tijdsgewricht. 

Ik wens daarom iedereen bijzonder prettige kerstdagen en een hele mooie jaarwisseling! Tot volgend jaar!